Makro: Zadluženost amerických domácností v listopadu výrazně klesla

11.01.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zájem amerických domácností o půjčky a úvěry v listopadu ochladl a zadluženost nepřetržitě klesala deset měsíců na nejnižší hladinu od roku 2006....

...Spotřebitelé odkládají v době recese spotřebu do budoucna a raději spoří. Počet lidí bez práce byl v listopadu nejvyšší za 26 let.

Statistika americké centrální banky uvedla, že se dluh domácností v listopadu snížil o 8,5% nebo-li $17,5 miliardy na $2,478 bilionů, mnohem více než o $4,2 mld na $2,482 bilionů v říjnu. Fed vzestupně revidoval údaj za říjen o $0,8 mld. Bylo to nejdelší období poklesu zadlužení od počátku monitorování v roce 1943. Analytické odhady očekávaly snížení zadluženosti o $5,0 mld poté co předběžný odhad v říjnu uváděl -$3,5 mld.

Situace odráží zájem o nízkoúročené financování bydlení, spotřebitelské úvěry a odliv poptávky po drahých revolvingových úvěrech kreditních karet. Banky stále reportují narůstající objem nesplácených úvěrů tohoto produktu.

Odliv poptávky a pokles zadluženosti o 18,3%, $13,7 mld, nastal u kategorie revolvingových úvěrů. Poptávka po ostatních produktech jako půjčky pro studenty, nebo spotřebitelské úvěry na nákup automobilu poptávka klesla o 2,9% nebo-li $3,8 mld na $1,590 bilionů. V prvních třech čtvrtletích poptávka po revolvingových úvěrech vprůměru zpomalovala o 9% zatímco po ostatních produktech jen o 1%.

Maloobchodní prodej USA v listopadu zrychlil o 1,3% po revidovaném růstu o 1,1% v říjnu, tažen poptávkou po autech, elektronice, stavebninách a benzínu. Meziročně se ukazatel zlepšil do 1,9% růstu z -2,0% poklesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE