Ceny komodit porostou, říká BofA/Merrill Lynch

12.01.2010 | , Fio banka
INVESTICE


Ceny ropy, platiny, mědi a zlata v letošním roce budou pokračovat v růstové rally. Tvrdí to alespoň Diego Parrilla, šéf sekce komodit v...

...Bank of America / Merrill Lynch, který příčinu vysvětluje především v očekávaném růstu na tzv. emerging markets, zejména pak v Číně. Dalším faktorem je pak růst investiční poptávky po palivech. Cena ropy podle něj do konce roku vyšplhá až na 100 USD za barel, zlato do poloviny roku 2011 dosáhne 1 500 USD za trojskou unci, cena mědi se přiblíží 8 000 USD za tunu. Výhled na trhu s komoditami, jdoucím podle Parrilly ''ruku v ruce'' s ekonomickým vývojem v Asii, je velice pozitivní. Nejlépe ze všech se pak jeví platina, měď a ropa. Investiční poptávka po komoditách, zvláště po zlatě, by měla růst i z důvodu je rosotucí nabídky peněz, která může signalizovat oslabení amerického dolaru a rostoucí inflaci. Rizikovým faktorem pro komoditní trh je jednak možný pokles ekonomiky, posílení dolaru či nejrůznější monetární restrikce. Pozitivní výhled například neobdržel od Parrilly americký zemní plyn.

Cena ropy dnes podle březnového kontraktu (CLH0) oslabuje o 0,55 % na 82,55 USD za barel. Cena únorového zlata (ZGG0, YGG0) posiluje o 0,20 % na 1 153,60 USD za unci. Cena mědi s dodáním v březnu ztrácí 0,20 % na 3,434 USD za libru.

Autor článku

Beran Michal  

Články ze sekce: INVESTICE