Dočkáme se v roce 2010 dalšího růstu?

22.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Všeobecně se pro rok 2010 očekává na kapitálových trzích čeká další růst. Přes známky ekonomického oživení se ale vyplatí být více opatrný.

Rok 2009 by se dal přirovnat k vítěznému tažení poražených, neboť se podle Pavla Hadrouška, makléře Fio, burzovní společnosti, dařilo především „propadákům“ z předcházejícího roku 2008. Po prvním čtvrtletí začala doslova rally. Růst indexů jsme mohli zaznamenat jak na vyspělých, tak především i na rozvojových trzích. Tento vzestup započaly banky, následoval maloobchodní sektor, technologie, energie a základní materiály.


Zdroje loňského růstu


V roce 2009 jsme měli možnost zažít jeden z největších růstů za poslední desítky let. Zdroje tohoto růstu lze spatřovat v následujících faktech:

  • Likvidita na finančních trzích,
  • Změna účetních standardů,
  • Zlepšený obraz hospodaření,
  • Trhy byly výrazně předprodané.

Likviditu na finančních trzích mají na svědomí centrální banky, které tiskly nové peníze. Změna účetních standardů se týká amerických bank. Podle pravidla "mark-to-market" musely firmy v rámci účetnictví uvádět u aktiv jejich aktuální tržní hodnotu. Tato pravidla, podle nichž firmy vyjadřují hodnotu aktiv ve své bilanci, dočasně zmírnil Americký úřad pro účetní standardy (FASB, Financial Accounting Standards Board).

Ve druhém pololetí 2009 se také projevil důsledek fiskálních stimulů v podobě stabilizace a zlepšených výkonů ekonomik. Zároveň jelikož investoři disponovali velkým množstvím kapitálu, byly trhy výrazně přeprodané.


Bude se opakovat historie?


V průbehu 20. století lze vypozorovat určitý vývoj, který by nám mohl napomoci odhadnout ten další. V novodobé historii se dlouhá růstová období (býčí trhy 1947-1966,1982-2000) střídala s dlouhými obdobími stagnace (1966-1982). Pokud se tedy historie bude opakovat, tak se přibližně do roku 2017 akcie příliš nezvednou. Možná je pryč období pro dlouhé držení akcií, ale nastává doba, kdy bude důležitější aktivní obchodování a jeho lepší načasování.


Na řadu by měla příjít korekce


Kurzy akcií více méně rostou 10 měsíců v řadě a jsou technicky překoupené. Výnosy dluhopisů začaly růst, sentiment investorů je extrémně pozitivní a trhy jsou nadhodnoceny. Velkým varováním by mělo být i to, že míra hotovosti mezi individuálními investory je nejmenší od roku 2000 a podíl zainvestování u individuálních investorů naopak nejvyšší od podzimu 2007. Výraznější korekce je podle Pavla Hadrouška jen otázkou času a čím později přijde, tím bude výraznější. Otázkou zůstává jestli indexy ještě stačí vylepšit svá předchozí maxima a poklesy se dostaví až poté. V takovém případě by 1.Q mohl přinést letošní maxima a po zbytek roku by trhy ztrácely. Problém je, že takový vývoj očekává stále více investorů, a tak se výrazná korekce může objevit už během prvního kvartálu.


Jak investovat v následujícím období


V roce 2010 bude důležitější než dříve aktivní přístup k obchodování a časování bude alfou a omegou úspěchu. Nejjednodušší rada, jak vydělat peníze, by mohla být mít trpělivost a jít na trh až po prvních dvou měsících roku. Březen byl zlomovým měsícem i v loňském roce. Tzn. pokud indexy porostou během prvního kvartálu dále vzhůru, tak v březnu spekulovat na pokles a naopak pokud se výraznější propady objeví během prvních měsících roku, tak je využít k nástupu do pozic. Pro období korekce budou podle Pavla Hadrouška zajímavými příležitostmi pro obchodování tickery EEV, VIX, SDS. Letošní rok by mohl přinést zisky firmě GE. Dlouhodobě zajímavé je zlato, které není bublinou v porovnání s ostatními bublinami v historii - a pokud ano, má před sebou ještě dlouhou "bublinovou cestu", kde nejsou později vyloučeny ceny u 4000 USD za unci. V letošním roce by podle Pavla Hadrouška měly na rozdíl od loňského roku dosáhnout lepší výkonnost rozvinuté trhy oproti tzv. emerging trhům.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE