Světové akciové trhy v defenzivě

27.01.2010 | , Fio banka
INVESTICE


Světové akciové indexy si dnes připisují další ztráty. Globální index MSCI, složený z akcií z 23 států s rozvinutou tržní...

...ekonomikou, klesá již šestý den v řadě. Znepokojivou náladu na trzích vytváří mimo jiné složitá situace Řecka, když ceny státních dluhopisů zaznamenávají pokračující výrazný pokles. Nebezpečí se však netýká pouze této jihoevropské země, s nepříjemným růstem deficitu státního rozpočtu se začínají potýkat i jiné státy, za které můžeme jmenovat například Japonsko či Itálii.

Investoři se obávají útlumu tempa obnovy světové ekonomiky. K tomu nahrávají i spekulace a očekávání, podle kterých americký FED či evropská ECB začnou omezovat své stimulační programy na podporu ekonomické obnovy. Někteří ekonomové navíc předpokládají, že banky v zemích, jako jsou Čína, Indie, Brazílie či Austrálie budou zvedat úrokové míry.

Pozitivní náladě příliš nenahrávají některé výsledky a především budoucí výhledy společností. Ve druhé polovině ledna se tak ukazuje, že optimismus, se kterým investoři vkročili do nového roku, byl zřejmě přehnaný a cesta za růžovou budoucností bude ještě trnitá.

Autor článku

Beran Michal

Články ze sekce: INVESTICE