Intervence na EURCHF

01.02.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Páteční pohyb cen na páru EURCHF byl velmi zajímavý. SNB zatím nepotvrdila intervenci, ale podle ceny by se dalo usuzovat, že o intervenci šlo.

Páteční pohyb cen na páru EURCHF byl velmi zajímavý. SNB zatím nepotvrdila intervenci, ale podle ceny by se dalo usuzovat, že o intervenci šlo. Během půl hodiny cena vyskočila z 4634 na 4763 což je přibližně dvounásobek normálního denního pohybu na tomto měnovém páru.

Podíváme-li se jak probíhala první oficiální intervence roku 2009, která proběhla 12. 3. 2009 vidíme, že SNB počkala, až se trochu utlumí bearish momentum a intervenovala až teprve po dvou pozitivních dnech. Takové jednání samozřejmě dává smysl, protože „jít proti trhu“ může být velmi drahé. Pokud centrální banka počká a začne intervenovat až teprve když se trh alespoň na čas obrátil, má vliv trhu takříkajíc v zádech a může docílit stejného efektu vynaložením výrazně menších finančních prostředků. Pokud počká na situaci, kdy je likvidita minimální, například těsně před zahájením Tokyjského obchodování tak může efekt intervence zesílit ještě více.

SNB sice od proražení bariery 1,5 neintervenovala, ale šéf SNB Philipp Hildebrand několikrát potvrdil, že SNB sílu CHF sleduje a “bude nadále zabraňovat přílišnému zhodnocování CHF”.

Doporučoval bych proto tento měnový pár bedlivě sledovat. Mít čekající buy stop příkazy nad denním maximem anebo kupovat menší částky při pádu k hladině 4600 by se mohlo vyplatit. Stop je ale i tak třeba, jeden nikdy neví jaké úmysly SNB může mít. “Potrestání” spekulantů pohybem pod 4300 a potom zpátky k 1,50 se tedy nedá vyloučit.

Jen krátce: šéf FSA (regulatorní úřad VB) Adair Turner se velmi negativním způsobem vyjádřil k carry trade. Kritizoval hedgeové fondy a investiční banky. Dodal, že carry trade je destruktivní a že nedodává žádnou hodnotu do realné ekonomiky. Kdyby se ukázalo, že jeho komentář znamená, že by Londýn začal limitovat tento typ investic, popřípadě další investiční aktivity tak by to dále zvýraznilo již tak vysokou averzi k riziku a hlavně by mohlo nastat “odvinutí” carry tradu, což by znamenalo obrovské pohyby JPY a USD nahoru a měn s vyšší úrokovou sazbou dolů. Tato zpráva by mohla mít opravdu dalekosáhlé dopady!!!

Pro tento týden ale pozor na USDINX na hodnotu mezi 79,50 a 80

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE