Obrovská volatilita na finančních trzích

05.02.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Analýza a komentáře k současnému stavu na měnových a finančních trzích.

Totální kolaps. Tak by se dal popsat pohyb cen u většiny měnových párů s USD. Měnové páry s JPY by se snad ještě výstižněji daly popsat jediným slovem: masakr.

Obrovské pohyby, často v řádu mnoha set bodů (oblíbený pár GBP/JPY, kterému se někdy pro svou volatilitu říká „bestie“ spadl o celých 540 bodů) předznamenávají další propady. Pokračující vysokou volatilitu také naznačuje poměrně malá míra korekcí po dosažení maximálních/minimálních hodnot.

Rád bych upozornil na nebezpečí, které takto vysoká volatilita přináší. Mnoho traderů se mylně domnívá, že po mnohaset bodovém pádu musí nastat korekce. Často se potom stává, že dotyční otevírají pozice bez SL, protože se domnívají, že „dál už ta cena přece spadnout nemůže“. Může. Ve snaze zlepšit průměrnou cenu potom pokračují v nákupech padajícího trhu. Mnohokrát jsem byl svědkem, kdy mnohaměsíční profity, někdy dokonce i zisky z mnoha let, byly vymazány v průběhu jediné transakce.

Samozřejmě, že takhle obrovské pohyby jsou lákavé, protože vysoký potencionální zisk může být realizován velmi rychle. To je samozřejmě pravda. Bohužel, pro většinu maloobchodních klientů takhle velké pohyby přinášejí ztráty.

Na druhou stranu ti, kteří tradeují breakouty mají takříkajíc žně. Systémy, které jsou založené na uzamykání profitu posunem SL (často se jim říká „open TP“) jsou velmi úspěšné.

EURUSD dnes dosáhlo úrovně předpovídané v mé analýze „Dlouhodobější výhled pro EURUSD“ z 20. 1. Úroveň mezi 3650 a 3700, ač proražená, by technicky měla být schopná udržet cenu a konsolidovat ztráty eura. Současný, vysoce negativní sentiment vůči Euru a momentum pro nákupy USD by ale mohly poslat euro ještě níž. Jakákoliv negativní zpráva by lehce mohla dodat impuls pro další ztráty (například dnešní zprávy, že by premiér Portugalska mohl odstoupit či nebývalý nárůst cen credit default swaps na portugalské dluhopisy).

Jestliže se páteční americké NFP dostanou na pozitivní úroveň a pokud dojde ke snížení míry nezaměstnanosti, tak by USD mohl velmi snadno pokračovat dál. Kdyby ovšem došlo k negativnímu překvapení, USD by mohl snadno ztratit, protože fondy by mohly začít uzavírat dlouhé USD pozice a realizovat profit.

Přikládám pár týdenních grafů. Ty jsem vybral proto, aby ilustrovali, že zisky USD a JPY z několika posledních týdnů nejsou zase “až tak extrémní” jak by se mohlo zdát třeba z hodinového grafu. A také jsem je vybral proto, že pohledem na týdenní graf lehce poznáme trend, který nám při pohledu na hodinový graf uniká.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE