US futures: zaměřeno na Řecko, EU

10.02.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


Aktuální tržní situace v zámoří, a to i vzhledem k absenci významnějších makrozpráv, se řídí dle proudících informací ohledně...

...situace problémových zemí EU, tj. Řecka, Portugalska, Španělska a pod. Například včerejší výrazné zisky hlavních akciových indexů jsou připisovány nejenom logické korekci předešlých nezanedbatelných ztrát, ale také pozitivním zprávám z Evropy. Německo se totiž vydalo na tažení proti depreciaci Eura tím, že vymýšlí alternativy pomoci Řecku. Mluví se především o tom, že Německo a další vyspělí partneři v rámci EU se zaručí za státní dluhy Řecka. To by jistě byla pro zemi vydatná pomoc, neboť by jejich náklady na obsluhu dluhu, respektive výnosy ze státních dluhopisů, nemusely dosahovat až tak nepříjemných rozměrů. Nicméně stále je třeba mít na paměti fakt, že trhy se chovají v této fázi trhu spíše technicky, a to by pomalu indikovalo opětovné otočení indexů v rámci trendu směrem níže, minimálně přibrzdění optimismu.

Dnes se bude sledovat také vyjádření šéfa FED Bena Bernankeho k výhledu politiky centrální banky. Zejména indikace kdy se přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb bude klíčová. Původně měl mít Bernanke řeč osobně, díky sněhové kalamitě ve Washingtonu postačí listinné vyjádření. Neočekává se však žádné výrazně překvapivé prohlášení. Šéf FED nejspíše utvrdí trhy v tom, že centrální banka ponechá hlavní úrokovou sazbu nízko tak dlouho, jak to trh bude potřebovat.


Z korporátní sféry:


Walt Disney (DIS) včera po uzavření trhu reportoval hospodářské výsledky za fiskální 1Q, které nedopadly vůbec špatně: očištěný zisk na akcii 0,47 USD vs. oček. 0,38 USD, příjmy 9,74 mld. USD vs. oček. 9,63 mld. USD.


Největší ocelář na světě ArcelorMittal (MT) se v ranních hodinách také pochlubil: společnost se ve 4Q vyhoupla do zisku 71 centů na akcii oproti ztrátě 1,93 USD na akcii ve stejném období před rokem, prodeje se snížily o 16% na 18,64 mld. USD, analytici očekávali čistý zisk 32 centů na akcii při tržbách 18,65 mld. USD. Nicméně trhy nepotěšil výhled, který společnost podala opatrný. Vyšší poptávku a oživení v ocelářském sektoru by měly naopak vyvážit nižší prodejní ceny. Akcie budou nejspíše oslabovat.


Dařit by se naopak mělo akciím Baidu (BIDU). Tento největší internetový vyhledávač v Číně oznámil 40 % růst příjmů a vyšší ziskovost, než očekával trh. Akcie se dočkaly zvýšených cen vysoko nad 500 USD, což při aktuální ceně 435 USD indikuje slušné zhodnocení.


Dnes přijdou na řadu s hospodářskými výsledky například tyto společnosti: Boston Scientific (BSX, po trhu, oček. 0,13 USD), Dean Foods (DF, před trhem, oček. 0,37 USD), Marsh & MClennan (MMC, před trhem, oček. 0,37 USD), Penn Virginia (PVA, po trhu, oček. -0,1 USD), Sprint Nextel (S, před trhem, oček. -0,19 USD), Wyndham Worldwide (WYN, před trhem, oček. 0,37 USD).


Konkrétní stavy futures vypadají takto: DJIA Index +27 bodů, Nasdaq 100 Index +5 bodů a S&P 500 Index +3 body.


Dnes budou zveřejněna tato makroekonomická data: index hypoték MBA, mezinárodní obchod za prosinec s oček. hodnotou -35,8 mld. USD, federální rozpočet za leden, oček. -47 mld. USD.
Nejbližší kontrakt ropy se obchoduje za 73,94 USD za barel (Crude Oil - NYMEX), zlato stojí 1080 USD za trojskou unci (Gold - COMEX). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3790.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE