ANALÝZA-Česká koruna otvírá bránu investic do okolních měn

11.11.2002 | , Reuters
INVESTICE


Česká národní banka (ČNB)  přiměla dalším uvolněním úrokových sazeb mnohé investory, aby se s využitím krátkých pozic v koruně přemístili do jiných  středoevropských měn s vyšším úrokovým výnosem.

FRANKFURT, 7.listopadu (Reuters)

    České úrokové sazby se minulý týden snížily o dalších 25 bazických bodů na 2,75 procenta, a dvoutýdenní repo sazba ČNB  tak stojí půl procentního bodu pod klíčovou sazbou Evropské  centrální banky (ECB).
    Výsledkem je, že se z české koruny stal atraktivní nástroj  pro investice v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku, kde klíčové  sazby dosahují sedmi, osmi a 9,5 procenta. 
    "Dost se o tom mluví. Dalších 25 bazických bodů sice není  nijak zásadní rozdíl, ten argument je ale zase o něco silnější,"  řekl Gavin Gray, analytik rozvíjejících se trhů z HSBC. 
    Analytici navíc považují českou měnu za dost zranitelnou,  vezmeme-li v úvahu, jak silně za poslední rok stoupla. Od začátku roku si udržuje proti euru  stále zhruba  tříprocentní náskok.  Centrální banka je navíc odhodlána růst měny zastavit všemi  dostupnými prostředky. 
    "Z hlediska zhodnocení byla koruna daleko před ostatními,  což jí teď dává větší prostor k oslabení," řekl Thomas Browne,  analytik evropských rozvíjejících se trhů v Deutsche Bank. "Ale hlavním motivem pro tyto transakce je centrální banka, jež dala opětovným snížením sazeb jasně najevo, kam chce korunu nasměrovat," dodal.  
     Premiér Vladimír Špidla v pondělí uvedl, že koruna zůstává  příliš silná i přesto, že se centrální bankce prozatím podařilo její růst zvládnout. 
    "Klientům doporučujeme, aby otevírali krátké pozice v české  koruně ve prospěch slovenské koruny a polského zlotého, i když  s forintem je to vzhledem k domácím potížím o něco složitější,"  dodal Brown. Česká měna podle něho oslabí až na úroveň 31,50  za euro z nynějších 30,82.
 
    SLOVENSKÁ KORUNA BUDE PROFITOVAT
    Steve Ellis z Lehman Brothers předpokládá, že nízké sazby  v Česku budou příležitostí pro slovenskou korunu, jež po větší část roku za oživením české měny zaostávala. 
    "Počítáme, že je slovenská koruna vůči euru podhodnocená  o nějakých 15 procent, bráno podle parity kupní síly (očištěné o relativní cenovou hladinu a produktivitu práce), a pod vlivem přímých zahraničních investic bude mít tendenci dále zpevňovat." 
    Lehman Brothers doporučila ve zprávě vydané po snížení sazeb  v Česku prodávat české koruny nakrátko za slovenské koruny v kursu okolo 1,35. Cílovou hodnotu ve výhledu jednoho  měsíce stanovila na 1,31. Úrokový výnos z této pozice činí 41 bazických bodů měsíčně,  dodává banka. 
    Podle mnoha signálů se už někteří investoři takto zachovali.  Česká koruna oslabila z červencového vrcholu na 1,54 slovenské koruny až na úroveň okolo 1,34. 
    Slovenská měna se prudce zotavila také proti euru poté, co  dali voliči v zářijových volbách důvěru koalici pravého středu a ponechali v opozici nevyzpytatelného Vladimíra Mečiara. 
    Země však bude přitahovat zahraniční kapitál i v budoucnu, když už ne výhledem na další zpevnění měny, pak alespoň solidní úrokovou prémií. 
    "(Slovenské) úrokové sazby jsou stále poměrně vysoké a není  pravděpodobné, že by se v brzké době nějak výrazně snižovaly," řekl Gavin Gray z HSBC.
 
    ZLOTÝ ČEKÁ OŽIVENÍ, FORINT RIZIKOVĚJŠÍ
    Zlotý letos oslabil vůči české koruně o 14 procent,  což mu dává značný prostor pro oživení. 
    Polská měna přitom ze všech nejvíc těžila z úspěchu irského  referenda, jež na druhý pokus schválilo smlouvu z Nice, klíčovou pro rozšíření EU. Jak se zdá, může v Polsku s výhledem na brzký vstup do Unie výrazně zesílit příliv zahraničních investic. 
    Analytici proto předpokládají, že si zlotý udrží současný  růstový trend i v nejbližších týdnech. Trvá navíc výrazný zájem o polské dluhopisy, neboť investoři sázejí na další postupné  uvolnění tamních úrokových sazeb. 
    Nicméně argumenty pro otevření pozic ve forintu už tak  předvědčivě nevypadají. Trhy znepokojuje zejména mohutný schodek maďarského rozpočtu a deficit na běžném účtu platební bilance.  Vláda minulý týden zvýšila odhad rozpočtového schodku pro  rok 2003 na 8,7 procenta HDP, zatímco deficit běžného účtu  stoupl za prvních devět měsíců letošního roku na 2,456 miliardy  eur, a o 1,25 miliardy tak přesáhl výsledek za celý rok 2001.
    "V následujících týdnech bychom se mohli zčásti dočkat  vybírání zisků z maďarských dluhopisů. Poslední dobou se tu  objevila některá nepříliš radostná čísla a zahraniční investoři ty dluhopisy drželi skoro celý rok," podotkl nejmenovaný dealer z Londýna.

James Thornhill, přeložila pražská redakce

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE