Rozkymácený týden fondů i trhů

16.02.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Nakolik vypadal začátek jak ledna, tak i února optimisticky, nálada nikdy nevydržela dlouho. Tak hned druhý únorový týden nepotěšil, protože odliv více než 400 milionů korun málem „vynuloval“ krásných předchozích 650 milionů.

Jako obvykle se však musíme podívat blíže po příčinách této odlivové vlny. A najdeme hned pomyslnou žábu na prameni, jíž jsou opět zajištěné fondy. Tedy ty, kterým končí investiční období a které najdeme hned dva: jejich podílníci si odnesli z dvojky ČSOB Digitálního reverzního 140 milionů a z ČSOB Světového růstu+ 7 hned přes půlmiliardu korun. Nu a takovou dardu pochopitelně nemohly ostatní vyvážit.

Navíc oba fondy svým podílníkům žádný výnos nepřinesly, takže kam asi uložili své penízky?


Ústup ze slávy fondů peněžního trhu


Kupodivu pokračuje „ústup ze slávy“ fondů peněžního trhu, zejména právě v ČSOB, jejíž Multi Cash opustilo přes 140 milionů korun. Celý segment sice vyrovnaly ostatní peněžáky, přesto zřejmě k nějakým posunům dochází. Konkrétně v ČSOB vládne chráněný 1-2-3 Invest 02/2010, který si připsal přes 150 milionů a další pod vedením Optimum fund ČSOB Top start 2 k tomu přidaly přes 110 milionů korun. Zda jde o peníze „přelité“ z peněžáků nebo z končících zajištěných fondů, asi nemusíme pochybovat.

Ostatní typy fondů se krčí v koutě, snad jedině mezi akciovými můžeme najít zajímavý „protisměrný“ pohyb: zatímco z ISČS Sporotrendu 56 milionů odešlo, do ING Invest Emerging Markets 41 milionů korun přišlo. Zatímco se zřejmě sporotrenďáci vrhli na inkaso pěkných zisků, ti optimističtěji naladění ještě (již) investují.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (6. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 20
dluhopisové 15
smíšené -21
akciové -4
zajištěné -414
Celkem -404


Proměnlivá nálada na trzích


Na trzích se nálada mění jako počasí: sluníčko zasvítí jen občas, sněhové přívaly však vždy i jen o kousek lepší náladu zahrnou. Když už si zvykáme na problémy Řecka, kterému EU zřejmě nějaký záchranný kruh hodí, přijde Čína, která hasí přehřáté chutě místních bank.

Pak moc nepomohla ani lepší data z amerického trhu práce, ani lepší údaje o útratách domácností. Evropa neví, zda se řídit podle Asie nebo Ameriky, navíc v pondělí je v USA svátek Prezidents Day, takže se neobchoduje a my zas nebudeme vědět, kudy dál.

Snad se alespoň dozvíme něco víc ze zatím povýtce tajuplných signálů, jak a kudy s těmi řeckými dluhopisy.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE