Fondy: jen vlažný optimismus

23.02.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Opatrnost světu vládne, alespoň tomu investičnímu. Náznaky pozitivních zpráv vzápětí spláchne nějaká negativní. Takže i fondy se u nás stále krčí v koutě a přes 200 milionů korun je vlastně úspěch.

Zvláště, když 170 milionů sice zamířilo do zajištěných, ale 60 milionů vsadilo na akciové. Je tedy zřejmé, že ostatní typy na to musely doplatit.


Opět nejednoznačný vývoj


Nejzajímavější je určitě zvláštní protisměrný vývoj u fondů peněžního trhu. To, co předminulý týden vypadalo jako anomálie, stává se zřejmě trvalejším jevem, ne-li přímo trendem. Zatímco v jedné bance (ČSOB) z fondů peněžního trhu 170 milionů odešlo, v ostatních se poskládal 150milionový příliv…

Jak to vysvětlit? Je možné, že by se klienti jedné banky chovali jinak, než vymysleli klienti ostatních? Tomu se sice nechce věřit, ale již bychom mohli uvěřit, že příčinou je odlišné poradenství. Zřejmě v ČSOB klientům víc zdůrazňují, že peněžáky za rok vynesou nejvýš kapánek přes 1 %, což nemůže konkurovat ani spořicím účtům. Navíc jim mohou nabídnout svůj nový ČSOB 1-2-3 Invest, který je nejen ochrání před možným propadem, ale umožní i okamžité vyzvednutí peněz. A na to našinec slyší jak kdysi Odysseus na zpěv Sirén.

Abychom ale nebyli nespravedliví, ještě víc získal Optimum fund CSOB Top start 2. Takže ve zkratce: co v ČSOB z peněžáků odešlo, to do zajišťáků přišlo.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (7. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -17
dluhopisové -2
smíšené -2
akciové 59
zajištěné 170
Celkem 208


Růžová budoucnost v akciových fondech?


Druhý zajímavý vývoj lze zaznamenat u akciových fondů, kde zřejmě investoři již ohodnotili ledno-únorovou poklesovou vlnu za minulost a vidí budoucnost opět růžověji. Za zmínku stojí zejména 33 milionů ISČS Sporotrendu – asi právě jako rekci po měsíčním 5% vychladnutí (ale 150 % na roce stále drží). Dostává alespoň část našich investorů odvahu?

Zřejmě si pomalu zvykáme na řeckou chřipku, i když proti ní očkování zatím neexistuje. Na krytí svých gigantických schodků musí Řecko letos vydat dluhopisy za celkem 53 mld. eur. Navíc se profláklo, že kamuflovat statistiky mu měnovými swapy pravděpodobně pomáhal i Goldman Sachs. Nu – ne nadarmo se této bance přezdívá Goldmine (zlatý důl) Sachs.


Dobré zprávy pro akciové trhy


Americké trhy potěšila jak dobrá data o výstavbě nových domů, tak lepší než očekávaná průmyslová výroba. I nižší než očekávaná inflace je pro akciové trhy dobrou zprávou, protože FED nebude muset brzy zvyšovat hlavní úrokové sazby (funds rate). Sice začal utahovat měnovou politiku, ale „jen“ diskontní sazbou. Tím začal stahovat přemíru likvidity z trhu, načež skokově posílil dolar. Akcie sice začaly padat, ale jen v Asii o 2 %. Evropa se s tím vyrovnala lépe a dokonce i americké trhy se dostaly rychle do plusu. Takže za týden jak americké indexy, tak i ten pražský přidaly 3 %.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE