Komodity: Ropa atakovala 80 dolarů za barel

22.02.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Cena americké lehké ropy v pátek atakovala hranici 80 dolarů za barel a držela ostrý býčí trend. Trh přijal pozitivně nejnovější výrobní data z USA a...

...pokračující oživení hospodářství největšího spotřebitele ropy planety. Přetrvávalo znepokojení ohledně Íránu, který neplní požadavky IAAE. Druhý největší producent OPEC po Saudské Arábii čelí dalšímu kolu sankcí RB OSN, kvůli nepovolenému obohacování uranu na svém území.

Trh vzal na vědomí možné důsledky pokračující stávky zaměstnanců francouzských rafinerií. Ignoroval nové devítiměsíční maximum dolaru vůči koši měn a vyšší než očekávaný přírůstek týdenních zásob ropy v USA. Dolar index v pátek vyskočil na nejvyšší hladinu od 18.května.

Lehká americká ropa s březnovým doručením na Nymex v pátek zakončila růstem o 75 centů, 1% na $79,81 za barel a s výjimkou jednoho dne prodloužila rally na devět vítězných seancí. V průběhu týdne cena černého zlata zdražila o 7,6%. Dubnový kontrakt severomořské ropy Brent posílil o 44 centů na $78,19 za barel, nejvyšší hladinu od 20.ledna. Mezitýdenně Brent stoupla o 7,3%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE