Symetrie a konfluence na EURUSD

04.03.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Podobná situace na EURUSD a na spot zlatu. Analýza zlata a Eura.

EURUSD ve středu pokračovalo ve své cestě vzhůru a připsalo si k dobru dalších skoro 150 bodů. Významným hybatelem bylo pochválení Řecka za připravené plány ratingovou agenturou Moodys. Za poslední dva dny tak Euro posilnilo vůči USD úctyhodných 300 bodů. Chtělo by se zdát, že rozpočtové škrty v řádu 5 miliard Eur vyřešily všechny problémy, ekonomika se magicky otočí a začne růst. Přinejhorším se do situace vloží německý daňový poplatník, který s radostí začne řešit dlouhodobé fiskální problémy Řecka a dalších zemí, pro které se vžila výstižná zkratka PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain). Ne tak rychle...

Obchodníci na forexu samozřejmě potřebují důvody k otevíraní/uzavíraní pozic. Snaha o řešení současných problémů tak přiměla mnoho investičních subjektů, aby začaly uzavírat svoje krátké Euro pozice. Je velmi pravděpodobné, že za vzestupem z posledních dvou dní je jen uzavíraní pozic s trailovým stopem a „vytlačení“ slabších hráčů z pole, nikoliv otevíraní nových Euro long pozic.

EURUSD se pravda dostalo nad minulou resistanci a dosáhlo na 3736. Současný pohyb pod úroveň 3700 však nevypadá zdravě. EURUSD při „zdravém“ pohybu rádo prorazí kulaté číslo, dosáhne na hladinu 20-30 bodů nad kulatým číslem a potom konsoliduje nad oním kulatým číslem. To, že se teď obchoduje kolem 3680, tedy pod kulatým číslem, napovídá významným prodejům. I přes to však očekávám, že se Euro při začátku Londýnského obchodování pokusí dosáhnout na nová maxima. Je však důležité si uvědomit, že 3800-3850 bude výrazně tvrdší oříšek než prořažení mírnější resistance na 3700.

Na grafu vidíme zajímavou symetrii. První korekce v prosinci byla 363 bodů. Současná korekce by dosáhla stejné velikosti 363 bodů na 3796. Mezi hladinou 3800-3850 je konfluence mnoha faktorů, které budou držet cenu pod kontrolou. Nezakreslená je i dolů mířící trendová čára, která spojuje vrchol z 3. 12. 2009 s vrcholem z 13. 1. 2010. Tato čára je kolem úrovně 3840.

Trošku podobná je situace na spot trhu se zlatem. Konfluence třech faktorů je kolem hladiny 1155-1160 za trojskou unci. Na denním grafu vidíme vodorovnou resistanci, vzhůru stoupající trendovou čáru a 61,8 fib. ret. Očekávám, že pohyb na EURUSD k hladině 3800 by pomohl zlatu dosáhnout na výše zmíněnou resistanci. Kdyby se cena skutečne vyšplhala na tyto hladiny, otevřu krátké pozice s agresivnější mírou páky a širokým SL. Tuto příležitost si nechci nechat ujít i za cenu vyšší potencionální ztráty.



Patrik Urban

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE