Osud britské libry

16.03.2010 | , Fio banka
INVESTICE


Během posledních několika let můžeme sledovat neslavný vývoj kdysi nejsilnější měny světa, britské libry. Co způsobilo její oslabení...

...vůči ostatním měnám nám stručně nastíní následující text.
V loňském roce, kdy naplno zuřila celosvětová ekonomická krize, tak se jednotlivé státy snažily znovu nastartovat své ekonomiky k čemuž používaly a stále používají různé nástroje. Jedním z nástrojů jak vyvést ekonomiku z krize je cesta monetární expanze. Peníze jsou tzv. pumpovány do ekonomiky, což by mělo podpořit poskytování půjček a zvýšit agregátní poptávku. Většina postižených ekonomik se vydala touto zmíněnou cestou, stejně tak i Velká Británie. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v minulém roce Bank of England nadále nepokračovala v této expanzi, zvláště když v oné době přicházely signály, že již monetární expanze není zapotřebí. Ve Velké Británii zřídily program pomocí kterého docházelo k monetizaci státního dluhu, což znamená, že Bank of England vykupovala nazpět vládou emitované dluhopisy a tak pumpovala britské libry do ekonomiky, které měly znovu oživit slábnoucí úvěrovou expanzi. Původně byl programu stanoven rozpočet na 75 mld. liber, který byl však následně navýšen až na 175 mld. liber. Zde můžeme vidět jednu z hlavních příčin, proč britská libra oslabovala a nadále oslabuje vůči ostatním měnám. Je to právě díky monetární expanzi, která vytváří enormní tlak na měnu. Čím je nabídka peněz na peněžním trhu větší, tím více ztrácí na své exkluzivnosti a tak i na své hodnotě. Nabídka převyšuje poptávku, z čehož vyplývá, že měna vůči ostatním měnám za nezměněných okolností oslabuje.
Během posledních několika let oslabila libra o více než 25% vůči dolaru. Pokud se libra vůči dolaru obchodovala v roce 2007 za 2.1095 dolary za libru, tak dnes je to již 1.5160. Například kurz GBP/CZK byl v roce 2000 ještě 60 korun za libru, dnes je to již kolem 30 korun.
Nutno uvést, že se na vývoji libry podepsala nejen monetární expanze, ale hrály zde významnou roly i ostatní faktory, které na daný kurz významně působily. Např. rostoucí zájem o euro a jeho rostoucí význam na světových trzích. Nicméně dnes diskutovaným tématem zůstává nová monetární expanze ze strany Bank of England. Přicházejí zprávy, že se britská ekonomika opět dostává do problémů, resp. její růst nenaplňuje očekávání a tak se hovoří o tom, že centrální banka Velké Británie během letošního roku znovu přikročí k monetární expanzi (angl. quantitative easing). Pokud se tak stane, bůh ochraňuj britskou libru.

Autor článku

Pecha Martin

Články ze sekce: INVESTICE