MMF varuje před problémy veřejných financí

22.03.2010 | , Fio banka
INVESTICE


Rozvinuté tržní ekonomiky čelí akutním výzvám ohledně nebezpečného růstu deficitu veřejných financí. Vyplývá to z vyjádření...

...zástupce výkonného ředitele MMF, Johna Lipskyho. Pět zemí ze současné G7 (kromě Kanady a Německa) se podle něj do roku 2014 bude potýkat se zadlužením blížícím se hranici 100 % HDP.

Problémy veřejných financí nejsou v dnešním světě žádnou novinkou. Vlivem nákladných protikrizových opatření či růstu výdajů spojených s rostoucí nezaměstnaností se deficity státního rozpočtu mnoha zemí během krize značně prohloubily. Pro příklad, rozpočtový schodek Spojených států již dosahuje 10 % HDP.

V Evropě se ve spojení s veřejnými financemi nejčastěji mluví o skupině tzv. evropských ''prasat'' (PIGS – Portugalsko, Itálie, Řecko, Španělsko). Zejména situace Řecka je v poslední době silně medializována, nad svými konkurenty však výrazněji nevyčnívá. Pro porovnání, řecký deficit dosahuje zhruba 13 % HDP, španělský v loňském roce přesáhl hranici 11 %.

Právě Španělsko však pro Evropu může představovat závažnější problém než Řecko, neboť zatímco Řecko i před krizí patřilo do průměru EU, v Španělsko se zařazuje mezi její elitu, když představuje 12. největší ekonomiku světa. Zemi, která má v současné době trochu paradoxně jako předsedající stát Evropské unie vyvést evropskou ekonomiku z krize, sužuje rovněž vysoká nezaměstnanost blížící se 20 %, v poslední době navíc bojuje se ztrátou konkurenceschopnosti na světovém trhu, která způsobuje hluboké deficity obchodní bilance. Přitom ještě v roce 2007 Španělsko zaznamenávalo historicky nízkou nezaměstnanost okolo 8 %, státní rozpočet skončil dokonce v přebytku. Pro zajímavost, nynější španělský premiér José Luis Zapatero tehdy v rámci předvolebního boje přislíbil z tohoto přebytku pro všechny daňové poplatníky vyplatit bonus 400 EUR. Tento slib státní kasu po jeho volebním úspěchu nakonec přišel na 10 miliard EUR. Jak by se teď tyto peníze hodily...

Autor článku

Beran Michal  

Články ze sekce: INVESTICE