Makro: Sumit EU podpořil plán pomoci předluženému Řecku

26.03.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Lídři evropských států vyjádřili na sumitu EU v Bruselu souhlas s návrhem finanční pomoci předluženému Řecku, který předložilo Německo a Francie....

...Všech šestnáct členských zemí eurozóny podpořilo záchranný plán ve výši 22 miliard eur podle návrhu Německa a Francie. Část pomoci by mohl poskytnout Mezinárodní měnový fond., větší břemeno ponesou státy eurozóny. Athény musí přijmout odpovědnost a důsledně dodržovat stabilizační plán. Řecko si může dál půjčovat na finančních trzích ale pouze v případě mimořádné události má slíbenou pomoc od eurozóny a od MMF.

Řecko původně nebylo na programu dvoudenního sumitu EU 25.až 26.března avšak tato dohoda byla klíčová nejen pro Řecko ale pro stabilitu celé eurozóny, uvedl prezident EU Herman Van Rompuy. Původně byly na programu jednání zaměstnanost, hospodaření a klimatické změny. Prezident Evropské komise Jose Manuel Barosso vyhodnotil rozhodnutí jako správné nešetřil chválou. Ve středu v Evropském parlamentu řekl, že je těžké ignorovat na sumitu Řeckou krizi a vyzval lídry členských zemí aby si uvědomovali závazek společné euroměny a dosáhli shody ohledně záchranné sítě pro Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE