Forex: Zaostřeno na FX

31.03.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší seance se obzvláště vydařila britské libře, kterou podepřela domácí data, v čele s výsledky cen domů (Nationwide) a revizí HDP za 4Q. S...

...těmito čísly v zádech se libra dokázala k dolaru vyšplhat až nad 1,51 GBP/USD, aby pak včerejší seanci uzavřela těsně pod touto metou. Jakkoli příznivá včerejší čísla byla, zatím nejsme přesvědčení o tom, že by měl negativní trend, který na librových párech převládá v posledních měsících, zaznamenat výraznější obrat. Rizika pro libru, jakými je rozvolněná měnová politika, slabá ekonomika a především vysoké deficity, jejich řešení by mohlo být ochromeno hrozící menšinovou vládou, jsou totiž stále přítomná a mohou kdykoli znovu vyplout na povrch (viz. neustávající diskuze o možném snížení britského ratingu).

Z ostatních měn se včera nedařilo především euru. Tomu moc nepomohla včerejší neúspěšná aukce řeckého ministerstva financí, které nedokázalo upsat dluh ve výši 1 mld. EUR. To poslalo výnosy z Řeckých dluhopisů prudce nahoru a dostalo euro znovu pod prodejní tlak. Řecká tragédie tak euro zatím zdá se nepřestává tížit a může na něj mít negativní vliv i během nadcházejících dnů.

Dnes se dočkáme výsledků CPI v eurozóně, nebo ADP reportu z amerického trhu práce. Ten může hodně napovědět o výsledcích pátečních NFP, a proto by jakákoli větší odchylka od konsenzu (+40 tis.) mohla kurzy měn výrazněji rozvlnit. To platí zejména o horších než očekávaných výsledcích, které mohou na trhy rychle přivát opět nervozitu a následně pomoci bezpečným přístavům – zejména americkému dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE