Komodity: EPA a DOT stanovily nové normy paliv a emisí skleníkových plynů pro automobily v USA

08.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V reakci na jednu z prvních direktiv Obamovy administrace, schválil úřad ministerstva dopravy USA (DOT) a úřad pro ochranu životního prostředí (EPA)...

...1.dubna nové standardy pro hospodaření s palivy a emise skleníkových plynů pro automobily. Podle federálních úřadů jsou zpřísněné normy paliv a zejména norma emisí skleníkových plynů úplně první v historii Spojených Států. Měly by významně zlepšit hospodaření s palivy u všech nových osobních a užitkových vozidel prodávaných v USA. Osobní vozy a SUV odpovídají zhruba za 60% všech emisí americké dopravy.

Nové standardy by mohly americkým motoristům šetřit peníze u stojanů a méně znečišťovat ovzduší. Očekává se, že potencionální zákazník by mohl u modelového roku 2016 ušetřit v průběhu životnosti vozidla až 3000 dolarů tím jak ceny vyspělých technologií vyrovnají nižší ceny paliv. V celonárodním měřítku standardy sníží spotřebu zhruba 1,8 miliard galonů ropy a zredukují emise oxidu uhličitého o 960 milionů tun. To je ekvivalent zhruba 50 milionů aut a LUV mimo provoz v roce 2030.

Opatření je důležitý krok ke splnění závazků Obamovy administrace vůči energii šetrné k životnímu prostředí a snížení závislosti na dovozu ropy ze zahraničí. Úřady shodně uvedly, že historické standardy jsou sice ambiciózní ale splnitelné, nové požadavky na paliva budou stimulovat výzkum stále nových technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE