Forex: Zaostřeno na FX

12.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Konec minulého a začátek tohoto týdne na FX jednoznačně ovládly znovu problémy Řecka a jejich následné řešení. Páteční snížení ratingu na řecké...

...státní dluhopisy od ratingové agentury Fitch, v kombinaci s rekordně vysokou rizikovou prémií, přiměly obchodníky ke spekulacím, že eurozóna přejde od slov k činům a položí peníze pro Řecko na stůl. Tím by zbavila společnou měnu jedné z největších koulí na noze. Přesvědčení obchodníků o tom, že podobný krok v nejbližších dnech přijde, bylo přitom tak silné, že již v pátek dokázala společná měna na páru s dolarem zpevnit o více než procento.

Očekávání se nakonec potvrdila. Ministři financí eurozóny Řecku přislíbili až 30 mld. EUR a dnes ráno s dalšími 15 mld. přispěchal také Mezinárodní měnový fond. Částka je záměrně obrovská. Pokud se totiž podaří dostatečně uklidnit trhy a výnosy z řeckých státních dluhopisů razantněji klesnou, Řecko si může i nadále půjčovat prodejem svých vlastních dluhopisů a eurozóna by na jeho záchranu nemusela reálně vynaložit ani cent. O tom, zdali Řecko pomoc použije, proto budou rozhodovat až nadcházející dny a především to, jak se pomoc eurozóny podepíše na řeckých státních dluhopisech. Jen v pátek přitom výnos u desetiletých splatností klesnul na 7,1 %, aby se dnes ráno dostal až na 6,7 %.

Skutečnost, že se trhy zbavily jednoho z největších problémů poslední doby, může být v nadcházejících dnech pozitivní zejména pro rizikovější měny, zatímco se pod tlak mohou dostat bezpečné přístavy jako dolar či jen. Euru se tak otevřel prostor ke korekci. O jeho setrvalejším růstu a změně několikaměsíčního trendu ale přesto nejsme přesvědčeni a poté co dobrá nálada ohledně vyřešení (dočasného?) fiskálních problémů eurozóny utichne, může se a euru začít negativně projevovat například skutečnost, že by ECB mohla s případným růstem sazeb díky pomalému růstu ekonomiky otálet více než Fed.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE