Fondy si lížou zajištěné rány

13.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Aby fondy ztratily přes 1,2 miliardy korun za jediný týden, k tomu dochází jen zcela výjimečně – naposled loni na Mikuláše. I tehdy nůž do zad fondybyznysu vrazila skupina zajištěných fondů, kterým končilo investiční období.

Tentokrát jich bylo hned pět a jakoby „vymazaly“ prodeje všech ostatních za celý únor i březen dohromady.


Obliba fondů je stále nízká


Ani tento masakr však nemůže zakrýt skutečnost, že obliba fondů je u nás stále velmi blízko bodu mrazu. O tom, že domácnosti u nás šetří, není pochyb – kam ale reálně úspory dávají, je stále záhadné. Únorový nárůst vkladů opět klesl na 8 miliard (polovinu z lednové sumy) a ani u jiných aktiv nevidět žádný významnější růst.

Podle ČNB se v březnu zvýšilo množství peněz v oběhu o 2,7 miliardy na 385,5 miliardy korun – ani z toho však nelze příliš vyvozovat. Březen také nebývá z hlediska obliby vkladů nijak významný (až v dubnu se připisuje většina podpory stavebního spoření). Tak můžeme jen dál spekulovat, jaké úložny úspor naši spořílci našli.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (14. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 88
dluhopisové 109
smíšené 16
akciové - 10
zajištěné - 1 235
Celkem - 1 208

Faktem je, že ve fondech oba trendy posledních týdnů pokračují: jednou je další odliv z fondů peněžního trhu a druhou relativní obliba dluhopisových fondů.


Statistiky hovoří jasně


Možná nejlepší úhel pohledu dá statistika od začátku letošního roku: dluhopisové získaly miliardu, peněžáky skoro čtvrt miliardy ztratily, naopak akciové přes čtvrtmiliardu získaly. Smíšené a zajištěné na červené nule. Na jednu stranu logické, snad i racionální situace: peněžní trh nic moc nevynese, u dluhopisů jsme zažili obrovský nárůst i tzv. „prašivých“ (junk) bondů – to má při oživení ekonomiky ještě šanci. Nu a akciové fondy se „drží“, i když trhy předvádějí flashdance.

Ukázkový byl i minulý týden – staronová disciplína „honění vlaku“ ovšem musí drobné investory dost děsit. Všichni se snaží odhadnout vrchol pěkně rostoucích křivek indexů – zisky jsou však doma až po prodeji. Tak uzavírají pozice, aby je za pár dní nakoupili znovu, samozřejmě za vyšší cenu – ale pod tlakem z obav, že jim vlak opět ujíždí a oni v něm nebudou mít místenku. Což žene výš jak ceny, tak zároveň i volatilitu. Pěkně to v Praze i celé Evropě předvedl třeba čtvrtek: po 4% růstu za předchozí čtyři seance Praha o 2 % korigovala a čtvrtek znamenal pro evropské burzy největší propad za posledních šest týdnů.


Snížení ratingu Řecka


Časování trhů je adrenalinová zábava, ale pořád lepší než herny a loterie, které u nás nad investicemi o celou ligu vítězí. A v pátek přišla další rána v podobě snížení ratingu Řecka o dva stupně na BBB- a negativním výhledem navíc od agentury Fitch. Vyvolá i ozvěnu z akciových trhů?


Graf: Investice do fondů v ČR (14. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE