Forex: Zaostřeno na FX

19.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V pátek na finančních trzích zavládla velmi nervózní atmosféra. Nejprve ze Spojených států přišly výsledky spotřebitelské důvěry, která v dubnu...

...překvapila nečekaným pádem, a pak se trhy dostaly pod ještě větší tlak v reakci na zprávu o obvinění americké banky Goldman Sachs z podvodu na svých klientech, které vznesla americká Komise pro cenné papíry.

Pád akcií banky, která s sebou stáhla také akcie ostatních finančních institucí, byl hlavním spouštěčem výprodejů, které byly jen na amerických akciích největší od začátku letošního února. Opětovný návrat rizikové averze pak na devizovém trhu posloužil jako dobrý argument pro růst tradičních bezpečných přístavů, jakými jsou americký dolar a japonský jen. Ty rostly ke všem rizikovějším měnám, přičemž růst japonského jenu byl podstatně robustnější, když jen na páru s americkým dolarem zpevnil v pátek o více než procento.

Přestože zprávy o obvinění banky Goldman Sachs na trzích vyvolaly jednorázově vlnu nervozity, o jejich dlouhodobějším dopadu na sentiment na trzích nejsme přesvědčeni. Již nyní se začínají vynořovat spekulace o nedostatečně podepřených argumentech Komise pro cenné papíry. Co více, i kdyby byla žaloba úspěšná, bude mít dopad především na samotnou banku, zatímco klíčový faktor optimismu posledních měsíců, kterým je přebytek likvidity, vidina nízkých sazeb a probíhající oživení v USA, nijak neovlivní. Páteční výprodej proto podle nás nemusí mít dlouhého trvání a může být obchodníky brzy využit k opětovnému nákupu rizikovějších cenných papírů a měn, a to především tehdy, pokud nově příchozí data z tohoto týdne potvrdí, že oživení americké ekonomiky pokračuje i nadále.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE