Makro: Řecko požádalo EU a MMF o nouzové půjčky

23.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Řecký premiér George Papandreou v pátek požádal EU a MMF aby zachránily jihoevropskou zemi z dluhové pasti do které se dostala. V televizním projevu...

...národu premiér mimo jiné uvedl “spuštění programu finanční pomoci je v národním zájmu a proto jsem vyzval ministra financí aby udělal nezbytná opatření. Naši partneři nám poskytnou bezpečný přístav a udělají vše nezbytné, aby naše loď mohla znovu plot .“

EU předběžně schválila Řecku tříletý nouzový program pomoci ve výši 30 miliard eur s fixní úrokovou sazbou okolo 5%. Mezinárodní měnový fond by mohl přispět 10 mld až 15 miliardami eur.

Papandreou požádal o pomoc den po další vlně stávek, obvinil ze současné krize bývalou vládu a také spekulanty za to, že úroková sazba řeckých dluhopisů tento týden vylétla do rekordních výšin. Zhoršující se hospodářská situace Řecka a zpřesněná data Eurostat ve čtvrtek způsobila, že úroková sazba desetiletých řeckých dluhopisů vyskočila na historické maximum 8,802%.

Schodek veřejných financí Řecka se v roce 2009 prohloubil víc než se předpokládalo až na 13,6% HDP a pravděpodobně se ještě rozšíří o půl procentního bodu, varovala statistika Eurostat. Celkový dluh Řecka se vloni prohloubil o 36,2 miliard na 273,4 miliard eur, 115% HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE