Fondy vzlétly, ale jen díky forsáži ING

27.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Jen 130 milionů by ukázal uplynulý týden čistých prodejů, nebýt 650milionové infuze ING Multifondu Aktiv V5. Celkových téměř 800 milionů korun je tak nejlepší týdenní výsledek našeho fondbyznysu za posledních 2,5 roku.

Jenže tento fond se prodával celé tři měsíce, takže jednorázový „zápočet“ je vlastně jen iluze. Další otázka je, kam tento fond vlastně započíst, ale je zkrátka smíšený, tak musí mezi smíšené, i když s přimhouřeným okem – k tomu se ještě vrátíme.

Jinak pokračuje odliv z fondů peněžního trhu a naopak se do stále lepší nálady rozjíždí večírek dluhopisových fondů. Pokračující týdny jejich slávy je už vynesly na místo tutové letošní jedničky. Lidé si zřejmě velmi chybně vyhodnocují stále omílané zprávy o 8 až 10% výnosech řeckých dluhopisů. Ty však již mají od Moody’s snížený rating na „A3“ s negativním výhledem AAA-, takže jim chybí jen čtyři stupínky ke „smetí“ (junk). I dojednávaná pomoc vlastně jen vytluče klín dalším klínem – je to podobné, jako zachraňovat hypotéku spotřebákem: dluhová past sice momentálně nesklapne, ale o to víc otvírá chřtán a roztáčí vír.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (16. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 94
dluhopisové 154
smíšené 685
akciové - 40
zajištěné 84
Celkem 789


S nízkým rizikem nelze čekat nijak vyšší zhodnocení


Budoucnost dluhopisů zkrátka nijak růžová není, ale jak to bývá: s nízkým rizikem nelze čekat nijak vyšší zhodnocení. To je ostatně i případ již zmíněného šampióna ING, který je pevně zakotven na peněžním trhu a dluhopisech (až 100 %) a jen kousíčky jsou aktivně investovány do akcií (max. 10 až 15 %), nemovitostí (max. 5 %) a dále do komodit, hedge fondů i cizích měn. Cílem je za rok o 2 % překonat tříměsíční Euribor – ten je nyní 0,67 %.

Tak snad o kousíček na ING konto, z nějž také většina peněz přichází, protože reálně nese už jen 1,9 % (2,25 minus 15% zdanění). Výnos fondu je samozřejmě po půl roce bez daní. Takže konstrukce dost podobná zajišťáků, jen otevřenější s holubem na střeše jménem aktivní portfoliomanagement. Ale proč ne? V kolísavých dobách bývá aktivní správa úspěšnější.


Uklidnění trhů se zřejmě promítá do smíšených fondů obecně


Již několikátý týden za sebou rozdýchávají dvouletý stav klinické smrti. Dokonce se díky dopingu ING dostaly na letošní stříbrnou pozici za dluhopisovými. Zato akciovým fondům nerozhodnost trhů naopak již několikátý týden pouští žilou. Nezbývá než opakovat, že jedině „co je doma, to se počítá“, takže realizaci zisku nelze nic vyčítat. Jde jen o to, kam ty zisky lépe investovat, možná ale, že se již projevuje známé heslo „may – do away“.

To ale vůbec letos platit nemusí, protože s velkou pravděpodobností zase nepůjde o „standardní“ rok: jen vzpomeňte na loňský 25% červenec, který se vůbec nevyplatilo prospat. Lokální rally třeba naznačují i dále posunutá maxima amerických indexů a S&P 500 pilně oťukává rezistenci v pásmu 1200-1230 bodů. I bilance výsledkové sezóny je zatím skvostná: ze 107 firem dosud reportujících z S&P 500 za první kvartál jich 83 % překonalo svým čistým ziskem očekávání trhu.


Graf: Investice do fondů v ČR (16. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE