Dnešní FOMC a vývoj amerického dolaru

28.04.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Analýza a predikce pro USD index, Dow Jones, EURUSD, EURJPY, AUDUSD...

Finanční trhy pro nás připravily opravdu velmi zajímavé úterý. USD a JPY významně posílily, což bylo způsobeno vysokou averzí k riziku z důvodu další eskalace problémů eurozóny. Ratingová agentura S&P snížila rating Řecka z BBB+ na BB+, jehož bondy se tímto krokem dostaly na statut “junk” (toto je velmi důležité, protože některé investiční domy nemají právo investovat do junk bondů z důvodu příliš velkého rizika). Aby toho nebylo málo tak S&P zároveň snížilo rating Portugalsku, což dokazuje, že krize se šíří do dalších států. Rozdíl mezi německým a portugalským dluhopisem vyskočil na 284 bazických bodů ze 178 bodů minulý týden.  Na tyto zprávy samozřejmě Euro reagovalo okamžitými výprodeji a protože Euro je v USD indexu zastoupeno celými 57.6%, USD index vystřelil nad maximum z konce března a dosáhl na hranici kolem 82.30. Situaci na akciových trzích nepomohly ani projevy vedení společnosti Goldman Sachs, které bylo předvoláno před panel složený ze členů senátu po nařčení, že tato investiční společnost poškodila své klienty. Akciové trhy uzavřely s velkými ztrátami Dow -1,9% a SP -2,34%.

Absolutně kritický bude ve středu text prohlášení vydaného FOMC poté, co nechá sazby beze změny v pásmu 0-0,25%. Pokud prohlášení bude i nadále obsahovat větu o tom, že sazby budou v takto nízkém pásmu ještě dlouhou dobu (“for extended period of time”), tak lze očekávat jen “normální” posilnění USD. Pokud by FOMC slovo “extended” vynechalo, tak by centrální banka naznačila, že sazby by se mohly zvýšit dříve než se všeobecně čeká (odhad je většinou 4. kvartál 2010) a USD by mohl posílit velmi výrazně.

Tak či onak, ve středu bych očekával pokračování trendu k silnějšímu USD a JPY. Zvláště EURUSD by se mohlo propadnout až k psychologické hranici 1.30.

USD Index
USD Index vytvořil velkou bullish svíčku, která prorazila resistanci z konce března na hranici 82,30. Co je ještě důležitější je fakt, že svíčka na těchto vysokých hodnotách uzavřela. Trend je zcela zjevně nahoru, což je ostatně dáno nahoru mířící trendovou čarou. Všimněte si, jak se cena poslušně odrazila od konfluence testu nahoru mířící čáry a kulatého, psychicky důležitého čísla 80.



Dow Jones

Grafy s akciovými trhy většinou nezobrazuji, tentokrát ale myslím, že graf stojí za zmínku. Obrovská bearish svíčka by měla naznačovat obrat v trendu a korekci. Prvním cílem takové korekce by mohla být konfluence 38,2 fib ret. a minulého maxima na hranici kolem 10700



EURUSD

EURUSD vypadá hrozivě a trend je zcela evidentní. Ideálním místem pro short by byla cena 3260-80, mám ale obavy, že tak vysoko se cena nedostane. Test 30 ema na 1H grafu nebo 20 EMA na 4H grafu je snadná strategie, která v trendujícím trhu funguje velmi dobře.



EURJPY
Jestliže USDJPY i EURUSD oslabí, vliv na EURJPY by byl  velmi silný. Cena se probořila pod support, kde také uzavřela. Tento support by se měl stát resistancí a cena by měla zamířit k dalšímu supportu kolem 121,60



AUDUSD
Za poslední dva týdny cena vytvářela nižší maximální hodnoty a dnes se probořila pod oba důležité supporty tvořenými modrou a fialovou trendovou čárou. Zdá se, že cena se začíná rolovat k jihu a pouze návrat nad 93 by změnil tuto bearish formaci. Prvním důležitějším supportem je minulé low na kulatém 0,90.

Patrik Urban
FXstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE