Akcie: Wall Street utrpěla další ztráty hlavně díky předluženým zemím EU

28.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americké akciové indexy i nadále klesají. Nezastavila je v tom ani pozitivní data vyplývající z indexu spotřebitelské důvěry a vyšší růst indexu...

...výrobní aktivity. Index důvěry spotřebitelů ve Spojených státech vzrostl z březnových 52,3 bodu na 57,9 bodu díky optimismu kolem trhu práce. Index očekávání stoupl na 28,6 bodu z revidovaných 25,2 bodu.

Situaci na trzích ale výrazněji ovlivňují zprávy o předlužených zemích EU. Agentura S&P přistoupila k dalšímu snížení ratingu řeckých dluhopisů na tzv. „junk“ (spekulativní dluhopisy s velkým rizikem nesplacení) a následně snížila hodnocení z A+ na A- také Portugalsku. Tamější deficit přesahuje 9% a zadlužení je na 76% HDP. Není vyloučeno, že hodnocení bude sníženo také u dalších zemí EU. Hlavními adepty jsou Irsko a Španělsko, které se rovněž potýkají s výrazným rozpočtovým deficitem a celkovým zadlužením.

Tyto zprávy odstartovaly výprodej nejen na amerických trzích napříč všemi sektory. Index Dow Jones klesl o 1,90%, širší S&P500 oslabil o 2,34% a technologický Nasdaq ztratil 2,04%. Propady v indexu Dow Jones vedly hlavně producent hliníku Alcoa (-4,34%) a největší světový výrobce stavebního zařízení Caterpillar (-4,35%).

Akcie americké banky Goldman Sachs, která čelí obvinění z podvodů před americkým senátem, se včera dočkaly růstu. Stalo se tak poté, co její představitelé tato nařčení důrazně odmítli. Přestože celý finanční sektor propadl v průměru o 3,4%, akcie Goldman Sachs přidaly 0,7% a staly se tak jediným titulem, který ve finančním sektoru zakončil v zelených číslech navzdory negativnímu sentimentu.

Jedinou společností z indexu Dow Jones, která končila včerejší obchodní seanci v plusu, se stala 3M. Společnost, která vyrábí přes 50 tisíc produktů od zubních implantátů po samolepky, překonala odhady analytiků a její tržby rostly v prvním kvartálu o 12%. Velmi pozitivní výsledek ohlásil automobilový výrobce FORD, který v prvním kvartálu zaznamenal zisk o celých 72% lepší než původní očekávání. Analytici ale prohlásili takový zisk za neudržitelný a akcie automobilky se nakonec propadly o 6,2%.

Úterní obchodní seance nedopadla dobře ani pro konglomerát GE, který zakončoval se ztrátou 3,11%. Akcie společnosti Nokia si pohoršila o 2,57% a stejně tak technologická společnost IBM odepisovala 1,46%. Nedařilo se ani farmaceutické společnosti Pfizer, která skončila níž o 2,14% a červená čísla se zapsala i do včerejšího obchodování internetového vyhledávače Yahoo (-2,69%). Negativní nálada provázela celý finanční sektor a nevyhnula se ani společnosti Citigroup, která si pohoršila o 5,86%.

Dnes Spojené státy očekávají zveřejnění žádostí o hypotéku (13:00), rozhodnutí o sazbách FOMC (20:15) a výsledky společností General Dynanics, Praxair a Medco.

Kompletní přehled všech společností včetně očekávaných a skutečných výsledků, odkazů na podrobnou analýzu titulů najdete na našich webových stránkách v sekci Trhy/CFD na akcie (CFD Equity).

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE