Fondům nepomohly ani čarodějnice

04.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední týden sice nedopadl úplně špatně, ale dubnový propad to nezachránilo. 150 milionů totiž ani zdaleka nestačilo k vyrovnání 1,25 mld.Kč, které si před 2 týdny odnesli klienti pětice zajištěných fondů, kterým skončilo investiční období.

Navíc jsme před týdnem sice viděli krásnou 650milionovou forsáž ING Multifondu Aktiv V5, ale protože se prodával od začátku roku, fakticky bychom měli započítat jen necelou čtvrtinu, takže dubnová statistika je vlastně půl miliardy v záporu.


Ani poslední dubnový týden nepřinesl žádné překvapení


Pokračuje mírný odliv z fondů peněžního trhu, na sluníčku se vyhřívají dluhopisové fondy… nu a ostatní nestojí ani za řeč. Varovat investory, že dvouciferné výnosy dluhopisových fondů se opakovat nebudou, připomíná jistě naše tradiční házení hrachu na zeď (o perlách raději nehovořit).


Tabulka: Investice do fondů v ČR (17. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 18
dluhopisové 124
smíšené 35
akciové - 18
zajištěné 29
Celkem 152


Minulé výnosy nezaručují ty budoucí


Navíc se tyto fondy převážně dealují v bankách, a tam je „náš zákazník náš pán“ (tedy, když zaplatí poplatky) – jeho přání je tak rozhodující a proč mu něco rozmlouvat? Proč mu říkat, že se nemá spoléhat na minulé výnosy, když to má v disclaimeru jasně napsané. Navíc ty minulé výnosy září jak bájná hvězda nad Betlémem. Řekněte sami: ISČS Sporobond ukazuje ročních 12,6 %, takový ISČS Korporátní dluhopisový dokonce přes 30 %. No, nekup to!


Naděje neumírá ani u smíšených fondů


Zde se nyní sčítá solidní minulost dluhopisů a rally akcií, takže i u nich klient vidí docela chytlavá čísla výnosů. Jen kdyby těch zájemců bylo alespoň desetinásobek, takhle po desítkách milionů nic nespasí.

Několik týdnů se pod hladinou nacházejí i akciové fondy. Není se co divit, nejistota trhů příliš optimismu nesignalizuje. Navíc se pohybují kolem 18měsíčních maxim, což je jistě doba k inkasu zisků zralá.


Kam s penězi…?


Ani máj nebývá akcií ráj, takže jen zbývá tajuplná otázka: „Kam s ním?“ – tedy správně kam s těmi inkasovanými penězi? A tato záhada je stále záhadnější. V březnu si klienti totiž 6 miliard korun vyzvedli i ze svých bankovních vkladů, z toho dokonce 2,5 miliardy z běžných účtů. To tady léta nebylo! Kam tedy ty peníze dáváme? Dubnovou bankovní statistiku se dozvíme až za měsíc, možná vytušíme i něco víc o trendech. Zatím je zásadní dilema: korekce, anebo další růst? – tak akorát fifty fifty.

Tak na závěr brouka do hlavy: kdo loni za červenec očekával 25% růst?


Graf: Investice do fondů v ČR (17. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE