Akcie: Nevídaná panika na amerických trzích, Dow Jones utrpěl největší ztrátu od roku 1987

07.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Během včerejší obchodní seance zavládla na americkém trhu panika, která zahájila vlnu výprodejů. To zapříčinilo rekordní propad indexů. Dow Jones...

...zaznamenával intradenní propad až o 9,2% (téměř 1000 bodů), což je nejvíce od roku 1987. Širší index S&P 500 spadl během obchodování až o -8,6% (1065 bodu).

Většina analytiků se shoduje, že za čtvrteční neobvyklou situací stojí obavy z rozšíření fiskální nákazy z Řecka do dalších evropských zemí při technických potížích s enormní volatilitou. Známý investor Marc Faber se oproti tomu vyjádřil, že prodeje jsou silnější z důvodu příliš rychlého posílení o příliš mnoho a programy, které byly nastaveny na nákupy, začaly po počátečním oslabení vytvářet krátké pozice.

Indexy padaly doslova volným pádem a ušetřen nebyl žádný ze sektorů. Některé velké společnosti ztrácely v jednu chvíli i desítky procent. Nejhůře se dařilo bankám, komoditám a stavebním společnostem, jejichž indexy ztratily přes 4%. V indexu Dow Jones padaly všechny tituly. Nejhůře dopadla Bank Of America, která propadla o 7,1%.

Americké obchodování postihly systémové problémy a řada obchodů byla zrušena. Technologická burza Nasdaq uvedla, že zruší všechny včerejší obchody titulů, které změnily hodnotu o více než 60%. Jedná se o 286 akcií, mezi kterými jsou například Accenture Plc, Exelon Corp. nebo některé indexové akcie.

Závěr obchodování se nesl v poklidnějším duchu a všechny indexy své ztráty nakonec výrazně umazaly. Index S&P 500 zakončil na -3,24%, technologický Nasdaq -3,44% a Dow Jones -3,20%.

Z vybraných akciových titulů se nejméně dařilo konglomerátu GE, který si včera odepsal 4,36%. Pokles v bankovním sektoru potvrdila i Citigroup s -3,35%. Technologická společnost IBM zakončila na -2,69%. S červenými čísly uzavřela i Nokia (-3,86%), internetový vyhledávač Yahoo (-3,46%) nebo farmaceutická společnost Pfizer (-2,56%).

Americká komise pro cenné papíry SEC oznámila, že se chystá včerejší neobvyklé obchody vyšetřit. Prověřena bude i činnost tvůrců trhu a narušení řady obchodů, které mohly být způsobeny technickými problémy.

Vzhledem k turbulentnímu vývoji včerejší seance byly výsledky amerických společností odsunuty výrazně do pozadí. Je otázkou, jak moc se do dnešního obchodování promítne zveřejnění míry nezaměstnanosti a změna počtu pracovních míst za měsíc duben (14:30).

Kompletní přehled všech společností včetně očekávaných a skutečných výsledků, odkazů na podrobnou analýzu titulů najdete na našich webových stránkách v sekci Trhy/CFD na akcie (CFD Equity).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE