Forex: Včerejší dopolední růst EUR/USD nevydržel

13.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Kurz EUR/USD během včerejšího obchodování uzavíral beze změny na hodnotě 1,2634. V dopoledních hodinách euro vůči dolaru posilovalo, patrně v...

...důsledku lepších makro dat z eurozóny. Dosáhlo tak hodnoty 1,2734. Odpoledne však své zisky neudrželo a propadlo se zpět k úrovni otevírací ceny.

V posledních dnes přicházejí ze světových finančních domů odhady budoucího kurzového vývoje eura. Lloyds Banking Group předpokládá EUR/USD na 1,25. Hlavní analytik Royal Bank of Scotland dokonce odhaduje, že by se euro vůči dolaru mohlo dostat až na 1,00, právě díky fiskálním problémům vybraných zemí. Tak velký objem prostředků na záchranu postižených zemí může přibrzdit hospodářské oživení eurozóny a to by vedlo některé investory k dalším prodejům eura. Na druhé straně současný pozitivní vývoj americké ekonomiky může pro finanční trh znamenat budoucí zvýšení klíčové úrokové sazby Fedu a tím další posilování dolaru. Dle průzkumu Wall Street Journal si však 42% oslovených ekonomů nemyslí, že Fed zvýší sazby do konce roku 2011. I kdyby se tento předpoklad potvrdil, investoři patrně stále budou preferovat „bezpečný“ dolar než euro.

Pozitivní zpráva přišla z úst španělského premiéra. Ten oznámil další úsporný balíček, který počítá se snížením platů státních zaměstnanců o 5%. Konečně už přicházejí konkrétní fiskální opatření, místo toho, aby evropští představitelé řešili problémy politickými prohlášeními a přísliby dalších peněz. Zdali prezentovaná reformní kroky finanční trhy uklidní, uvidíme v následujících týdnech.

Dnešní den z hlediska ohlašovaných fundamentálních zpráv je poměrně chudý. Odpoledne ze Spojených států přijde pravidelná týdenní statistika počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Zde se očekává mírné snížení.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE