Akcie: Po zprávách z Německa zakončily indexy v USA červeně

19.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Akciové indexy se včera navzdory úspěšnému začátku propadly v důsledku večerní zprávy z Německa, kde se tamní politici dohodli na zákazu virtuálních...

...prodejů na krátko (naked short selling) na trhu s akciemi a dluhopisy. Zatím není jisté, zda se podobným způsobem zachovají i další státy Evropské unie. Americké indexy ovšem začaly umazávat své zisky daleko dříve, když se eurodolar vydal zpět pod úroveň 1,24 a ropa klesla ze 72,5 USD na 71 USD. Index Dow Jones si nakonec odepsal 1,08%, širší S&P 500 klesl o 1,42%, stejně jako technologický Nasdaq, který je níž o 1,57%.

Ze sektorů ztrácí nejvíce finanční, který stále odráží komplikovanou situaci na poli bankovnictví. To táhne dolů především bankovní dům Goldman Sachs (-3,70%). Finanční sektor se propadl v průměru o 2,2%. Akcie Citigroup jsou i nadále v červených číslech a včera zakončily na hodnotě -3,37%. Na druhé straně se poměrně daří energiím, jejichž akcie vzrostly o 0,5%.

Spojené státy včera přinesly zprávu o omezení, které by se mělo od příštího roku dotknout obchodování s největšími americkými akciovými tituly. Toto omezení by mělo zabránit náhlým prudkým propadům akciových kurzů a indexů. Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) tak reaguje na záhadný krach z 6. května, jehož příčina je stále neznámá a plánuje zavést takzvaný „přerušovací systém“, který pozastaví obchodování s určitým titulem, pokud kurz této akcie klesne během pěti minut o více než 10%. Pravidlo se bude týkat všech akcií v pětisetčlenném indexu S&P 500.

Své hospodářské výsledky zveřejnila včera největší americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores. V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla společnost nárůstu čistého zisku o 10% na 3,32 mld. USD. Tržby společnosti sice klesly o 1,4% na 99,85 mld. USD, ale i tak překonaly tržní očekávání. Podle této společnosti usuzují ekonomové ve Spojených státech o dalších vyhlídkách ekonomiky světa. Akcie Wal-Mart si na závěr včerejšího obchodování připsaly 1,85%.

Akcie ostatních společností zakončily také ve velké většině v červených číslech. Akcie konglomerátu GE zaznamenaly pokles o 1,88%, technologická společnost IBM taktéž o 0,38% a Nokia -2,11%. Internetový vyhledávač Yahoo si odepsal 1,48%, stejně jako farmaceutická společnost Pfizer (-1,86%).

Spojené státy dnes přinesou údaje CPI za duben (14:30), nesplácené hypotéky za první čtvrtletí (16:00) a zápis ze zasedání Fedu k úrokovým sazbám (20:00).

Kompletní přehled všech společností včetně očekávaných a skutečných výsledků, odkazů na podrobnou analýzu titulů najdete na našich webových stránkách v sekci Trhy/CFD na akcie (CFD Equity).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE