Investovat do akcií ziskově je možno i ve fázi poklesu

21.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V poslední době se ale rojí požadavky na omezení prodejů na krátko, či dokonce úplný zákaz na některých trzích.

Akcie jsou stále nejznámějším finančním instrumentem, a přestože se v posledních letech objevilo spousty dalších možností investování, zůstává jim čestné místo v popředí zájmu investorů. Stále mají větší důvěru před obchodováním měnových párů či komodit. Čím si akcie vysloužily takovou oblibu a proč se jich Češi nevzdávají?


Jak na akcie


Akcie přestavují podíl na majetku podniku. To samozřejmě neznamená, že na požádání může investor směnit své akcie za brusku či výrobní linku. V pozadí však stojí reálná fyzická hodnota, která by mohla investorům do jiných finančních aktiv chybět – například do měnových párů. Akcie se primárně obchodují na burzách cenných papírů, které jsou rozmístěny po celém světě. Jedna firma může mít akcie kotovány i na několika světových burzách. Na burzy se malý investor dostane přes brokera, kterému zadává příkazy ke koupi či prodeji akcií.


Možnosti obchodování akcií


Další příčinou obliby akcií jsou široké možnosti jejich obchodování. Investor si může vybrat mezi obchodováním samotných akcií, či jejich derivátů na mimoburzovních trzích, přičemž úplně nejčastěji se jedná o CFD deriváty. Pojmu „derivát“ se není třeba bát. Je to jen další možnost, jak investovat do akcií.  Jejich nespornou výhodou je možnost použití finanční páky bez jakýchkoliv poplatků za úvěr. Je však nutné se důkladně seznámit s principy finanční páky, protože zvláště pro začínajícího obchodníka může páka znamenat vysoké riziko.

Navíc možnosti investic do různých segmentů firem (např. bankovnictví, maloobchodní společnosti) dává derivátům před samotnými akciemi náskok. Investice do celých sektorů či světových akciových indexů je navíc daleko bezpečnější, než koupě akcií pouze jedné firmy. Akciové indexy v sobě zahrnují akcie společností obchodovaných na konkrétní burze a snižují celkové riziko investice. Ziskový potenciál také klesá, ovšem stále bude platit, že investor vydělá, pokud půjde akciový trh nahoru a naopak.


Strategie prodeje akcií na krátko


Naprostá většina obchodníků kupuje či prodává akcie kvůli spekulaci. Předpokládají pohyby akcií nahoru nebo dolů a snaží se na těchto pohybech vydělat. Lze tedy vydělat i na poklesech akcií. Tento styl není tak rozšířen jako spekulace na růst akcií, ovšem rozhodně se nedá označit jako méně výnosný. Obchodní transakce nezačíná jako obvykle nákupem, ale začínají naopak prodejem akcií. Ano, také investor nevlastnící žádné akcie, je může prodat. Tomuto způsobu obchodování se říká obchodování na krátko, nebo také šortování z anglického slova „short“. Investor prodá půjčené akcie a transakci ukončí jejich nákupem zpět. Pokud je jejich cena nižší než v době prodeje, pak se jednalo o ziskový obchod. Pokud ale naopak cena na trhu rostla, pak nákupní cena byla vyšší než prodejní a investor se dostal do ztráty.


Prodej na krátko není vždy možný


V poslední době se ale rojí požadavky na omezení prodejů na krátko, či dokonce úplný zákaz na některých trzích. Tento způsob obchodování se však právem řadí po boku klasického nákupu akcií. Je nevýhodou, že ne všechny burzy podporují obchodování na krátko. V některých případech si ale lze pomoci deriváty akcií na mimoburzovních trzích, které lze obchodovat na krátko, přestože to domovská burza nepovoluje. Vždy je nutné si zjistit konkrétní situaci, v USA je prodej akcií před jejich nákupem běžnou záležitostí, evropské burzy jsou naopak konzervativnější. V dnešní neklidné době klesajících akciových indexů by se tento styl investování mohl ukázat jako nejziskovější.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE