Forex: Euro pokračovalo v pátek v růstu

24.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Z důvodu bankovních prázdnin některých evropských států můžeme dnes čekat sníženou volatilitu v průběhu evropské seance. Také na fundamentální zprávy...

...bude dnešek poměrně chudý. V odpoledních hodinách dorazí ze Spojených států jen statistika počtu prodejů existujících domu za měsíc duben. Zde se očekává mírný nárůst okolo 5%.

Během pátečního obchodování se opět dařilo euru umazávat předchozí ztráty. Proti dolaru posílilo o 0,82% a uzavíralo na hodnotě 1,2571. Euru pomohlo schválení německé finanční pomoci pro Řecko a ostatní problémové země. Horní komora německého parlamentu tak vyčlenila svých 123 mld. EUR. Návrh ještě čeká na formální podpis prezidenta.

Budoucí vyhlídky eura jsou z krátkodobého hlediska nejisté. Dlouhodobě budou problémy zadlužených států a obavy z pomalejšího ekonomického oživení eurozóny pravděpodobně tlačit kurz eura směrem dolů. V následujících dnech však můžeme být svědky krátkodobého posílení. Důvody mohou být následující. Trhy často hovoří, že zaznamenávají zvýšenou aktivitu centrálních bank. Poslední veřejně známou akcí byla intervence Švýcarské národní banky (SNB), která proběhla ve středu 19.5. na měnovém páru EUR/CHF. V tomto případě nešlo primárně o euro, ale SNB chtěla zamezit posilování švýcarského franku. Podle agentury Bloomberg údajně v pátek také proběhla koordinovaná intervence ve prospěch eura a oslabení dolaru. Na této akci se měla podílet SNB, Bank of Japan, australská centrální banka, dokonce i americký Fed a pochopitelně ECB. Zároveň ECB oficiálně ohlásila pokračující nákupy řeckých a irských dluhopisů. Z toho vyplývá, že ani do budoucna nemůžeme vyloučit další aktivitu centrálních bank ve prospěch eura. Další věcí, která může krátkodobě pomoci euru je domněnka momentálního uzavírání velkého množství krátkých pozic na euro (tedy jeho nákup). To potvrzují i statistiky futures kontraktů na měny, které právě pokles otevřených krátkých pozic zaznamenaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE