Makro: Pravděpodobnost, že BOC zvýší úrokové sazby klesá

24.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Vyšší než očekávaná inflační data a solidní maloobchodní tržby signalizují, že by Bank of Canada mohla 1.června zvýšit úrokové sazby. Volatilita na...

...finančních trzích ale zvyšuje pravděpodobnost, že BOC sazby ponechá na nejnižší hladině v historii. Spotřebitelské ceny Kanady v dubnu meziročně vyskočily na 1,8% z 1,4% tempa v březnu. Bez započtení volatilních cen energií a potravin meziroční tempo zrychlilo růst z 1,7 na 1,9%. Maloobchodní prodej v březnu vylétl o 2,1% a meziroční růst zrychlil z 6,4% na 9,1%. Byl to nepřetržitý čtyřměsíční růst a nejvyšší vzestup za pět let.

Kanada není ostrov a vnější faktory jako evropská dluhová krize ekonomiku ovlivňují. Centrální banka nemůže ignorovat propad cen komodit, volatilitu finančních trhů a pokles akciových trhů. Obavy z rozšíření řecké dluhové krize způsobily nestabilitu na finančních trzích, investoři nyní předpokládají kvůli utahování opasků pomalé oživení světové ekonomiky. Kanadský dolar ve čtvrtek vůči svému proti pólu prudce oslabil o 2,3% na dvouměsíční minimum $1,0695.

Bankovní rada Bank of Canada v dubnu ponechala základní úrokovou sazbu beze změn na historicky nejnižší úrovni 0,25% a potvrdila, že v Kanadě probíhá proces zotavení poněkud rychleji, než předpokládal lednový výhled MPR. Opakovala závazek zvýšit úrokovou sazbu ke konci druhého čtvrtletí. Celkový CPI se letos očekává mírně nad 2%, než se vrátí do požadovaného rozpětí v 2H 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE