Makro: USA a Čína jednají v Beijingu

25.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nejvyšší představitelé USA a Číny v pondělí otevřeli v Beijingu dvoudenní strategický a ekonomický dialog. Očekává se, že kromě hospodářských a...

...bezpečnostních záležitostí bude klíčovým bodem i zvyšující se napětí mezi Severní a Jižní Koreou. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která vede americkou delegaci, se zasadí o větší otevřenost pro zahraniční firmy podnikající v Číně.

Jednání se účastní i americký ministr financí Geithner, předseda guvernérů Fedu Bernanke a dalších 200 amerických úředníků. Rozhovory se dotknou změn klimatu a závazků přijatých v Kodani, otázek lidských práv i současné dluhové krize v Evropě.

Vztahy mezi Pekingem a Washingtonem byly na přelomu roku napjaté poté, co Američané jednali o dodávkách zbraní na Tchaj-wan, který Čína stále považuje za svojí provincii. Napětí rostlo po americké kritice cenzury internetu, nebo po návštěvě tibetského vůdce Dalai Lamy Spojených Států. Obě země byly zapleteny do řady obchodních sporů, kvůli uměle podhodnocenému devizovému kurzu juanu. Ten zvýhodňuje čínský vývoz, způsobuje narůstající obchodní přebytek a nerovnováhu ve světě.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE