PEGAS navrhuje pro vedení nový virtuální opční program

25.05.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


Společnost zveřejnila návrhy usnesení pro plánovanou valnou hromadu dne 15.6.2010. Mj. navrhuje pro letošní rok odměnu čtyřem...

...neexekutivním ředitelům v celkové výši 245589 EUR. Tři výkonní ředitelé, včetně šéfa F.Řezáče, by měli obdržet celkem téměř 5 mil. Kč.

Mnohem zajímavější je však navrhovaný nový opční program, jehož podmínky jsou poměrně odlišné od běžných zvyklostí na našem trhu, přestože se vlastně jedná o aktualizaci předchozího opčního programu společnosti.


PEGAS navrhuje pro představenstvo a vrcholové vedení vydat celkem 230735 virtuálních opcí, které vlastně představují 2,5 % základního kapitálu. Každá virtuální opce dává členu představenstva v případě realizace právo na virtuální akcii, tj. právo na částku v hotovosti rovnající se rozdílu mezi částkou 473 Kč představující kurz akcií společnosti PEGAS na Burze cenných papírů Praha (BCPP) ke dni 15. prosince 2009 zvýšený o 10 %, a závěrečnou cenou akcií na BCPP v den předcházející dni realizace virtuální opce. Vydání resp. nárok na opce bude postupný, tzn. každý rok 25 % ze zmiňovaného celkového množství, počínaje dnem 18.12.2010.


Jednoduše řečeno, navrhovaný opční program motivuje vedení, aby cena akcií byla co nejvyšší, jelikož odměna z opcí bude vlastně hotovost mezi aktuální tržní cenou v okamžiku uplatnění a cenou v okamžiku vydání opce (473 Kč). Množstevní rozdělení nároku na opce mezi management by mělo být dle návrhu v kompetenci představenstva.


Pro doplnění možno uvést, že valná hromada nebude opět rozhodovat o výplatě dividend, jelikož vlastně loňský zisk by měl být opět použit na úhradu ztrát z předchozích let. O výši dividendy (formou emisního ážia), by společnost měla rozhodnout v průběhu července. V loňském roce se jednalo o 0,9 EUR/akcii.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE