Omezení obchodování s cennými papíry, které nejsou registrovány v DTC

25.05.2010 | , Fio banka
INVESTICE


Vážení...

...klienti,

jak jsme uvedli ve zprávě
http://www.fio.cz/zpravy_trhy.itml?id=18500058217
"Obchodování s penny stocks „non-DTC eligible stocks“ na amerických trzích"
došlo ke změnám ve vypořádání u několika cenných papírů, které jsou obchodovány v USA na trzích (OTC, Pinksheet). Jde o listinné cenné papíry, které nejsou z určitých důvodů registrovány u depozitáře The Depository Trust Company (DTC) http://www.dtcc.com/about/subs/dtc.php DTC je členskou institucí FED zajišťující elektronické vypořádání obchodů s listinnými cennými papíry, jež jsou tzv. imobilizovány, tj. existuji v papírové podobě. DTC je zjednodušeně řečeno obdoba českého Střediska cenných papírů.

Listinné cenné papíry, které nejsou v DTC imobilizovány, musejí být vypořádávány jejich fyzickým předáním a tyto úkony jsou ze strany depozitářů zatěžovány vysokými manipulačními poplatky (poplatek depozitáře a poplatek za převoz cenných papírů mezi depozitáři – transfer fee), jejichž konečná výše závisí na náročnosti transakce. Fio tento poplatek nedokáže předem ovlivnit ani vyčíslit, neboť záleží na více faktorech které jsou známy až při konečném „fyzickém“ vypořádání obchodu s těmito cennými papíry. Poplatek může být ze strany depozitáře vyúčtován i s odstupem několika týdnů od uskutečnění příslušného obchodu.

Dotčených cenných papírů je pouze zlomek (aktuálně cca 30 cenin) a ve většině případů jde o ceniny které nesplňují přísná pravidla týkající se informačních a jiných povinností stanovených regulátorem trhu či burzami. Tyto cenné papíry jsou označovány jako tzv. „penny stocks“.

Postižené cenné papíry jsou následující:
CMGR, MEXP, IGNT, BBDA, EIGH, BIEL, CRUI, NMOC, MODC, MGLG, JUNP, EVFL, HESG, MVBY, QEDN, BKUH, LEAT, PEPR, WTKN, FTAR, EVFN, CPRK, SYNJ.
Nově pak: ADND, AGSI, CDIJ, CGDC, DPBE, EQSE, GAPJ, GDKI, GRLH, IPKL, LOMJ, NNFC, VYON

Příloha Ceníku základních služeb (http://www.fio.cz/dokumenty.itml#ceniky bod (C) ) uvádí jako minimální poplatek za obchod 239 USD. Konečná výše poplatku je však z velké části dána poplatky depozitářů a tzv. "transfer agents", kteří zajišťují přesun cenných papírů. Podle informaci od našeho amerického partnera jsou těchto "transfer agents" stovky, výše poplatků za poskytnutí služby se u nich liší a předem není známo, jaký transfer agent se vypořádání konkrétního obchodu zúčastní.

V této souvislosti omezujeme obchodování s cennými papíry, které nejsou registrovány v DTC.
Prodejní pokyny lze podat elektronicky. Jejich umístění na trh provede makléř. Provede tak pouze po předchozím vyjádření souhlasu klienta. Souhlas s podmínkami obchodu, resp. seznámení se s ceníkem za operaci, klient potvrdí prostřednictvím služby Fio servis nebo telefonicky na pobočce, ve večerních hodinách na dealing.

Zvažte nutnost realizace prodeje především v kontextu výše manipulačních poplatků za dodatečné úkony depozitáře a cenné papíry si prozatím ponechat, případně vyčkat zda nebudou opět zařazeny do DTC.
Situace ohledně nestandardní výše poplatků plynoucí z výše definovaných cenných papírů nás jako obchodníka v žádném případě netěší. Předem jsme na ně nebyli upozorněni a proto jsme rovněž nebyli schopni upozornit naše klienty. Nadále se od našeho amerického partnera snažíme získávat další informace, na základě kterých bychom snad mohli klientům doporučit nějaký způsob prodeje, který by je po stránce poplatků zatížil co nejméně. Pokud tedy na prodej cenných papírů nepospícháte, doporučujeme Vám s prodejem ještě počkat, zda se nějaký "poplatkově šetrnější" způsob prodeje neobjeví.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE