Akcie: Budoucnost amerických trhů vyhlíží lépe v krátkodobém horizontu

27.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Středeční obchodní seanci zahájila Wall Street v plusu, ale své úvodní zisky neudržela. Během dne ceny akcií klesaly a všechny tři hlavní indexy...

...zakončily v červených číslech. Index Dow Jones si odepsal 0,69% a poprvé od února klesla jeho hodnota pod 10 000 bodů. Stejně tak klesl i technologický Nasdaq (-0,68%) a širší index S&P 500 (-0,57%). Obchodovalo se opět v nadstandardních objemech, tentokrát 150% průměru.

Situaci na trzích i nadále komplikují celkové problémy eurozóny. K poklesu došlo zřejmě také v důsledku zpráv z Číny, která hodlá omezit nákupy evropských dluhopisů a zároveň se rozmýšlí, jak naloží s těmi, které již vlastní.

S posilujícím dolarem přinesl včerejší den ztráty především energetickému sektoru a těžebním společnostem. Největší propad (-1,2%) zaznamenali retailoví prodejci. Ze společností byla velká pozornost věnována tentokrát Microsoftu, který táhl dolů celý sektor informačních technologií poté, co jeho ředitel Steve Ballmer prohlásil, že problémy se splácením dluhů nejsou jen evropskou záležitostí. Akcie Microsoftu nakonec skončily na hodnotě -4,07%.

Současný sentiment nejen u amerických akcií vyhlíží velmi negativně. Přesto se zdá, že přímý vliv evropské krize na Spojené státy nebude příliš velký. Ovšem jen do té doby, pokud se tato krize výrazným způsobem nezhorší. Zveřejněné výsledky exportů USA do Evropy totiž tvoří pouhá 3% HDP. Negativní zprávy z Evropy jsou v současné době vyváženy pozitivními zprávami z americké ekonomiky. V krátkodobém horizontu by tedy mohlo na amerických trzích dojít k mírnému oživení.

Dnes nás čekají zprávy o americkém HDP deflátoru a předběžném HDP za první čtvrtletí (14:30). Ve stejný čas by měly být zveřejněny i žádosti o dávky v nezaměstnanosti.

Kompletní přehled všech společností včetně očekávaných a skutečných výsledků, odkazů na podrobnou analýzu titulů najdete na našich webových stránkách v sekci Trhy/CFD na akcie (CFD Equity).

Autor: Veronika Kratochvílová (veronika.kratochvilova@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE