Květen přinesl na komoditní trhy prudké výprodeje

04.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


 Postižena byla především ropa a některé kovy. Zvýšila se volatilita a investoři se začali zbavovat rizikových aktiv.

Příčinou byly obavy z rozšíření jihoevropských problémů. Indikátory mezibankovního trhu začínají signalizovat vzrůstající nedůvěru mezi evropskými finančními institucemi. Mezi silnější tituly se zařadilo zlato, stříbro, ale například i cukr v Londýně, který si po předchozím znehodnocení vybral oddechový čas.

Nové makroekonomické indikátory, jako například údaje o růstu HDP v USA, Evropě a Japonsku, ukázaly, že oživení světové ekonomiky pokračuje. V mnohých vyspělých zemích jsme dokonce již svědky poklesu nezaměstnanosti. Navzdory těmto pozitivním údajům však investoři zůstávají opatrní. Důvodem je snaha vlád o co nejrychlejší snižování rozpočtového deficitu a zadlužení. Výsledkem bude značná redukce výdajů a zvyšování daní. Tato dvě nevyhnutelná opatření však přibrzdí ekonomický růst. Pozornost trhů se upíná k jižní Evropě. Ve Španělsku byla znárodněna spořitelna CajaSur a čtyři další se rozhodly spojit do většího celku. Banky v zemi utrpěly v posledních dvou letech obrovské ztráty kvůli vysoké míře nesplácených hypotečních úvěrů. Je velmi pravděpodobné, že jim španělská vláda bude muset pomoci po vzoru Spojených států. Otázkou však zůstává, kde získá finanční prostředky.


Zlato nezklamalo


Zlato v květnu opět ukázalo, že je vhodnou investicí do časů nejistoty. Jeho cena vzrostla z 1180 dolarů na 1212,2 dolaru za unci. V průběhu května byl dosažen nový historický rekord na úrovni 1249,7 dolaru. Stříbro, jehož cena je mnohem více spojena s vývojem průmyslu, bylo slabší a mírně pokleslo z 18,6 na 18,4 dolaru za unci. Investiční poptávka je na základě údajů mincoven obrovská, přičemž v některých případech se již začínají tvořit i čekací listiny. V květnu zklamalo paládium a platina. Kovy tlačily dolů údaje o nižších prodejích aut v Evropě. Pozitivní bylo naopak prohlášení společnosti Norilsk Nickel, která oznámila, že Rusko již prodalo státní zásoby paládia. Díky tomu by mohla poklesnout nabídka na trhu.


Cena ropy WTI zažila prudký propad


Během jediného měsíce ztratila 14% a uzavřela na hodnotě kolem 74 dolarů za barel. Znehodnocení bylo způsobeno nervozitou na finančních trzích a informacemi o růstu zásob, kdy se spotřeba zvyšuje pomaleji než produkce. Státy OPEC navíc nedodržují předem smluvené limity těžby, což situaci rozhodně nepomáhá.


Obilniny a olejniny oslabily


Ministerstvo zemědělství USA vydalo první odhad produkce a spotřeby v této sezóně. Žádné překvapení se nekonalo. Ministerstvo předpokládá růst konečných celosvětových zásob. Příznivé počasí způsobilo, že rychlost osetí je ve Spojených státech nadprůměrná. Díky tomu by také úroda mohla co do velikosti překonat očekávání. Cenu kukuřice příznivě ovlivnily informace z Číny, která zaznamenala v minulém roce nižší produkci. Nedostatek komodity v posledním půl roce způsobil růst tamních cen o 11%. Proti zdražování hodlá čínská vláda bojovat zvýšením importů, z čehož mohou těžit i zemědělci v USA. 

Tabulka: Změna ceny v květnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.4.
ropa WTI -14,4 73,97 USD/barel
zlato +2,67
1212,2 USD/oz
měď -7,04 3,1 USD za libru
kukuřice -4,33
3,59 USD za bušl
pšenice -9,0
4,57 USD za bušl
káva Arabika -0,78
134,25 centu za libru
bravčové maso -5,2 81,85 US centu za libru

zdroj: CSI


V sektoru potravin patřilo k slabým titulům kakao


International Cocoa Organization nicméně zvýšila odhad letošního deficitu na 69 000 tun. Předchozí predikce počítala s deficitem ve výši 18 000 tun. Minulý rok byl trh v přebytku. Na konci měsíce komodita korigovala předchozí pokles. Káva mírně oslabila. Ministerstvo zemědělství USA zvýšilo díky příznivému počasí odhad vietnamské produkce v roce 2010/2011 na 18,7 milionu tun z letošních 17,5 milionů. Ke zvýšení odhadu úrody došlo i v případě Brazílie, a to ze 44,8 milionu v tomto roce na 55,3 milionu tun. Nárůst o 27 procent je do značné míry způsobený vstupem do druhé (výnosnější) fáze dvouletého cyklu. Cukr podpořily občanské nepokoje v Thajsku, které je druhým největším exportérem na světě.


Sektor mas se dočkal výrazné cenové korekce


Oslabilo především hovězí. Fundamentální informace však zůstávají i nadále příznivé. Ministerstvo zemědělství USA uvedlo, že na konci dubna byly zmrazené zásoby vepřového o 21% nižší oproti minulému roku. Za měsíc propadly o 6 procent. Zásoby hovězího se snížily meziročně o 6 procent.

Graf: Komoditný index RICI

 Komoditný index RICI

Komodity jsou v současnosti slabé. I přesto lze však najít řadu titulů, u nichž je silný růstový potenciál. Jedním z nich je zlato, které je ideálním aktivem pro současné období nejistoty. Zajímavé je bezesporu i stříbro. Dlouhodobý potenciál mají i některé zemědělské komodity, které podporuje zvyšující se poptávka z Číny. Z krátkodobého pohledu je na tom však zemědělský sektor poměrně špatně.

 

ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.



Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE