V květnu opět ubylo lidí bez práce

10.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost dále klesá, ale možná je to jen přechodný trend. Inflace pozvolna roste. Česká ekonomika rostla a zvýšila se i průměrná mzda. Více v pravidelném komentáři…

Ekonomický vývoj v uplynulém měsíci vám přinášíme v aktuálním měsíčním komentáři. Díky sezónním vlivům klesala nezaměstnanost. Inflace pozvolna roste hlavně díky spotřebním daním. Roste i HDP díky zotavení výroby a zvýšila se také průměrná mzda.


Nezaměstnanost zase klesala


Meziměsíční míra nezaměstnanosti klesla v květnu o 0,5 % oproti předcházejícímu měsíci. K 31. květnu 2010 bylo tedy bez práce 514 779 lidí. To je o 25 349 méně než ke konci dubna 2010. Míra registrované nezaměstnanosti klesla na 8,7 %. Vyplývá to z tiskové zprávy MPSV. Meziročně se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,8 % ve srovnání s květnem 2009.


Za poklesem nezaměstnanosti stojí sezónní faktory


Ke zlepšení situace na trhu práce i nadále přispívaly práce v sezónně orientovaných odvětvích (zemědělství a stavebnictví) a v podnicích zpracovatelského průmyslu. Sice již vznikají dlouhodobá pracovní místa, ale tento trend je zatím slabý. Podniky nabírají nové zaměstnance zatím jen opatrně.

Na poklesu nezaměstnanosti se podílela i opatření realizovaná v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, zejména veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM). V květnu 2010 bylo na VPP nově umístěno 4,8 tisíce uchazečů a na SÚPM 3,2 tisíce lidí.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Podle analytiků, ale mírné oživení ekonomiky zatím nevytvoří dostatek pracovních míst a růst nezaměstnanosti nás ještě čeká. Hlavně absolventi budou mít asi problém s nalezením pracovního místa. Během roku 2011 by mohla nezaměstnanost opět atakovat hranici 10 %.


Velké rozdíly mezi regiony


Dále jsou patrné velké rozdíly mezi jednotlivými regiony. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla podle MPSV k 31. květnu 2010 v okresech Most (15,7 %), Děčín (14,9 %), Bruntál (14,7 %), Hodonín a Jeseník (shodně 14,2 %) a Karviná (14,0 %). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,8 %), Praha (3,9 %), Praha-západ (4,2 %) a Mladá Boleslav (4,8 %).

Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech - pro zvětšení kliknout

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Meziroční inflace stále pozvolna roste


Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu 2010 o 1,2 %, v květnu tak růst mírně zrychlil z 1,1 % v dubnu. Celková hladina spotřebitelských cen vzrostla v květnu proti dubnu o 0,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu stejně jako v dubnu 0,6 %.


Graf 2: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad


Vývoj inflace byl v souladu s tržním očekáváním a mírně pod naším odhadem. Hlavním faktorem růstu cen byly spotřební daně, které přispěly jak k meziměsíčnímu tak i meziročnímu zvýšení cen tabákových, alkoholických výrobků a pohonných hmot. V meziročním porovnání působí na růst inflace také zvýšení regulovaného nájemného, a to o 18,1%. Naopak růst indexu cen spotřebního zboží byl jak meziročně, tak meziměsíčně mírněn nižšími cenami potravin. Oproti loňskému roku poklesly také ceny zemního plynu a elektřiny, a to o 6,5% respektive o 6,0%. Inflace také v květnu pokračovala v mírném zrychlování, které pravděpodobně bude pokračovat také v následujících měsících. Základními důvody růstu jsou daňové efekty a meziročně nízká srovnávací základna. Očekáváme, že do konce tohoto roku vzroste inflace nad 2% inflační cíl ČNB, následně počítáme s mírným poklesem inflace pod tuto hranici,“ uvedl Josef Novotný finanční analytik Fio banky, a.s.


Průměrná mzda se zvýšila


V 1. čtvrtletí 2010 vzrostla podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celém národním hospodářství o 2,2 % proti stejnému období předchozího roku. Reálná mzda vzrostla o 1,5 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla v 1. čtvrtletí 2010 průměrná mzda o 0,7 %.

Vyšší míra nezaměstnanosti a omezené rozpočty firem zatím brání výraznějším mzdovým nárůstům. Společnosti s dlouhodobou strategií si však uvědomují nutnost udržet si klíčové pracovníky i v době klesajících zakázek. K růstu mezd přispívá v některých odvětvích propouštění nízkopříjmových zaměstnanců v dělnických profesích v důsledku poklesu poptávky. Tito propuštění pak vylepšili průměrný výsledek mezd v ČR. Určitý vliv má i skutečnost, že tito zaměstnanci bývají v některých odvětvích nahrazováni agenturními zaměstnanci, jejichž mzdy nejsou zachyceny ve statistikách daného odvětví," říká Petr Draxler, odborník na řízení lidských zdrojů, PricewaterhouseCoopers ČR.


Česká ekonomika rostla


Český statistický úřad také aktuálně přinesl čerstvé informace ohledně vývoje české ekonomiky. Hrubý domácí produkt, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, vzrostl v 1. čtvrtletí meziročně o 1,1 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím činil růst 0,5 %. Na vývoj HDP mělo výrazně pozitivní vliv zotavení výroby dopravních prostředků.

Hrubý domácí produkt zemí EU 27 očištěný o vliv sezónnosti vzrostl podle odhadu Eurostatu v 1. čtvrtletí 2010 meziročně o 0,5 %. Ze zemí našich hlavních obchodních partnerů vzrostl v prvním čtvrtletí HDP na Slovensku o 4,5 %, v Polsku o 2,8 % a v Německu o 1,5 %.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU