Akcie: Nejistota na amerických trzích zatím neustává

10.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodní seance na Wall Street se nesla v duchu růstu. Ten se ale hlavním americkým indexům nepodařilo udržet a obchodování zakončily v...

...červených číslech. Dow Jones klesl o 0,41%, širší S&P500 je níž o 0,59% a technologický Nasdaq si odepsal 0,54%.

Býčí sentiment vyvolal především komentář prezidenta FEDu Bena Bernankeho, který vystoupil v americkém kongresu. Jeho prohlášení o postupném obnovování americké ekonomiky, výrazném posílení komodit a ujištění, že evropské dluhové problémy budou mít na americkou ekonomiku jen mírný dopad, investory uklidnilo a na chvíli vyvolalo optimistickou náladu. Index Dow Jones dokonce překonal hranici 10 tisíc bodů.

V závěru obchodování se s výsledky Béžové knihy vrátila na trhy nervozita. Americká ekonomika sice v uplynulých dvou měsících pokračovala v růstu, ale ve velmi umírněném tempu. Na trhu stále převládají obavy z následků katastrofy v Mexickém zálivu a i přes dobré zprávy FEDu se američtí investoři vlivu evropské dluhové krize obávají.

Indexy táhly do minusových hodnot především energetické a finanční tituly. Z oslabujících titulů postihl největší pád akcie BP, které ztrácely téměř 16% a připravily tak během několika týdnů společnost o polovinu její hodnoty a znamená to zároveň její největší propad od roku 1980. Banka Société Générale totiž poukázala na fakt, že BP bude nucena snížit nebo zrušit výplatu dividendy a volné peněžní prostředky použít na záchranu katastrofy v Mexickém zálivu.

Uvidíme, jakou náladu přinesou dnešní data ze Spojených států. Čekáme výsledky obchodní bilance za duben a nových žádostí v nezaměstnanosti (14:30).

Kompletní přehled všech společností včetně očekávaných a skutečných výsledků, odkazů na podrobnou analýzu titulů najdete na našich webových stránkách v sekci Trhy/CFD na akcie (CFD Equity).

Autor: Veronika Kratochvílová (veronika.kratochvilova@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE