Proč nezakazovat obchodování na krátko?

21.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Obchody na krátko jsou někdy považovány za nečestné a nemorální, protože tlačí na pokles ceny finančního aktiva dolů. Někteří politici jsou přesvědčeni, že zákazem prodejů uchrání trhy před pády, aniž by zvážili objektivní příčiny poklesů.

Německý finanční regulátor zakázal ke konci května trhům nekryté prodeje na krátko vládních dluhopisů, akcií vybraných bank a pojištění proti úpadku státu. Záměrem bylo zklidnění trhů, které ovšem nevyšlo. Na začátku června byl pak zákaz rozšířen na všechny německé akcie, díky uklidnění trhů však tento zákaz zatím neprošel podobným testem. Ani v USA neměly podobné regulace komise pro cenné papíry doposud podstatný vliv. Ukázal to mohutný chvilkový výprodej akcií na začátku května, které mělo toto opatření alespoň přibrzdit. Klasické prodeje na krátko zatím ohroženy nejsou, ovšem s postupující mírou regulací by mohlo brzy dojít i na ně.


Strategie prodeje na krátko


Technika spekulace na pokles cen na trzích se nazývá tzv. shortování neboli obchodování na krátko. Spekulace na pokles je přesným opakem nákupních příkazů. Běžně se obchod na trzích začíná nákupem a po zhodnocení nastává prodej. Při shortování je prvotním obchodním příkazem prodej finančního aktiva a obchod je ukončen zpětným nákupem stejného množství stejného finančního aktiva. Zisk z celé transakce je pak logicky roven rozdílu mezi prodejní vyšší cenou a nákupní nižší cenou. Celá strategie funguje na principu půjčky finančního aktiva od brokera, které následně obchodník zpětným nákupem vrátí.

Zatímco při klasických prodejích na krátko si investor daný instrument skutečně vypůjčí, či si jeho vypůjčení zajistí, tak při nekrytém prodeji na krátko investor prodává nástroj, který v danou chvíli nevlastní, ani ho nemá přislíbený. Tím může docházet k ovlivňování trhu pozicemi, které v podstatě neexistují (i když jsou smluvně podvázány). Investoři či zprostředkovatelé využívají skutečnosti, že na většině velkých burz je transakce vypořádána až několik dní po nákupu či prodeji cenných papírů.


Proč investoři této techniky obchodování využívají?


Současná situace na trzích je přes nedávné uklidnění nestálá. Po roce, kdy akcie i ostatní finanční aktiva téměř bez přestávky rostly, se trhy dostaly do fáze poklesů. Mnoho investorů proto hledá strategie, které by vydělávaly i v obtížných časech. Naopak  posledních deseti letech se mohlo zdát, že akcie nemají strop a růst bude věčný. Už v průběhu krize se ale investoři přesvědčili, že ceny akcií jen nerostou. Ve Spojených státech je v současnosti hlavní akciový index na úrovni roku 1998. To však není nic proti japonskému akciovému indexu Nikkei, který od roku 1989 ztratil dvě třetiny své hodnoty a aktuálně se nachází jen těsně nad svými dvacetiletými minimy.


Proč by strategie na pokles měla být povolena?


Obchody na krátko jsou někdy považovány za nečestné a nemorální, protože tlačí na pokles ceny finančního aktiva dolů. Někteří politici jsou přesvědčeni, že zákazem prodejů uchrání trhy před pády, aniž by zvážili objektivní příčiny poklesů. Výprodeje totiž postihují pouze ty akcie a další finanční aktiva, kde je pro ně objektivní důvod. Spekulace na pokles stabilní a zdravé firmy vůbec nezačnou, nebo v krajním případě končívají jako neúspěšné. Spekulanti přesouvají kapitál ze ztrátových projektů, firem i špatně hospodařících států do nadějnějších investic, na čemž bohatne celá společnost. Politici tak regulací obchodních praktik tlačí na omezení svobod obchodníků při rozhodování o nejvýnosnější investici, což v dlouhodobém horizontu nikomu neprospívá. Zatím však zůstávají tyto strategie mezi obchodníky velmi oblíbené a v dobách nervózních trhů se ukazují jako vysoce ziskové.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE