Makro: Řecko plní program stability, konstatoval tým EK, ECB a MMF

18.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Tým Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu konstatoval během návštěvy Athén dne 14. až 17.června, že Řecko plní...

...“program stability“ výměnou za úvěry, které mohou dosáhnout až 110 miliard eur. Zpráva uvedla, že fiskální vývoj je pozitivní, příjmy se vyvíjejí podle očekávání a výdaje státního rozpočtu jsou pod kontrolou.

Podle předběžných květnových údajů, byl schodek rozpočtu nižší než se v programu předpokládalo. V Řecku probíhá penzijní reforma, bylo dosaženo dohod v mnoha klíčových parametrech. Úřady provádí potřebné projekce a vyhodnocují, zda reforma zlepší dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Pokračují další reformy, mimo jiné v oblasti místní a daňové správy, privatizace a trhu práce.

Ve finančním sektoru je vidět další zlepšení, připravuje se zřízení finančního stabilizačního fondu, likvidita bankovního sektoru je nadále přiměřená. Tyto tři týmy se vrátí do Athén znovu ke konci července a provedou komplexní přezkum v rámci programu. Bude to úplně první přezkoumání programu, uspokojivý výsledek by Řecku umožnil další čerpání fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE