Situace na US akciových trzích ze dne 23.06.10

24.06.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


Akciové trhy v USA ve středu zaznamenaly nevýrazné výsledky. Akcie se v průběhu celé burzovní seance obchodovaly v poměrně úzkém pásmu...

...a ani večerní rozhodnutí o úrokových sazbách indexy příliš nerozpohybovalo. Bezprostřední reakce byla sice pozitivní, nicméně hlavní akciové indexy záhy o veškeré zisky přišly a nakonec zavíraly smíšeně v blízkosti kolem nuly. Investory opět nepotěšily makroekonomické zprávy z nemovitostního trhu. Energetické společnosti pokračovaly v oslabování, k čemuž mimo jiné dopomohl i pokles ceny ropy. Blue Chips index Dow Jones posílil o 0,05% na 10,298.44 bodů, širší index S&P 500 klesl o 0,30% na 1,092.04 bodů a technologický Nasdaq Composite se snížil o 0,33% na úroveň 2,261.80 bodů.

Americká centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 0 - 0,25% a v doprovodném prohlášení opět zmínila, že sazby zůstanou na výjimečně nízkých úrovních (exceptionally low levels) po delší dobu (extended period). FED dále uvedl, že finanční podmínky nyní nejsou pro ekonomický růst příliš povzbudivé a že evropské dluhy jsou klíčovým důvodem držet sazby beze změny. Finanční podmínky se zhoršují zejména v důsledku evropské dluhové krize a sazby se nezmění do té doby, než bude jisté, že ozdravení může vydržet i po odstranění vládních stimulů. Centrální banka predikuje, že cyklus utahování měnové politiky nepřijde dříve než v polovině roku 2011. Již tradičně jeden člen FOMC Hoenig hlasoval proti usnesení. Diskontní sazba zůstala též nezměněna na úrovni 0,75%.


Po uzavření regulérní seance své hospodářské výsledky reportovaly společnosti Nike (NKE) a Bed, Bath & Beyond (BBBY). Výsledky nesplnily očekávání analytiků a akcie obou firem reagovaly poklesem o 2,5% resp. 5,9%. S horším reportem již po uzavření úterního trhu přišla společnost Adobe Systems (ADBE), jejíž akcie oslabily o 7,84%.


V průběhu středečního obchodování se nedařilo zejména těžařskému a technologickému sektoru. Výkonnost akcií energetických firem byla negativně ovlivněna zejména klesající cenou ropy, která oslabila o 1,13 USD na 76,72 USD za barel. V neprospěch ceny ropy hovořila zpráva o zásobách ropy, které se překvapivě zvýšily, zatímco analytici očekávali pokles. Akcie Exxon Mobil (XOM) oslabily o 1,4% a Chevron (CVX) spadl o 2.4%. Cena zlata se snížila o 6 USD na 1234,80 USD za trojskou unci.

Prodeje nových domů za květen klesly na 300 tis. vs. 410 tis. (meziměsíční pokles o -32,7% vs. oček. -18,7%), což je nejnižší úroveň od počátku monitorování tohoto ukazatele od roku 1963. Značný pokles prodejů byl zapříčiněn pravděpodobně vypršením platnosti daňového zvýhodnění při koupi domu. Akcie stavebních společností i přes tuto velmi nepříznivou zprávu posilovaly, což lze vysvětlit tak, že někteří investoři akcie stavebního sektoru po razantním oslabování v posledních dnech považují za přeprodané. Akcie společností Ryland (RYL) či D.R. Horton (DHI) posílily o 4.6% resp. 2.5%. MBA Mortgage Applications (žádosti o nové hypotéky) v týdnu k 18.6. zaznamenaly pokles -5,9% (předchozí údaj byl +17,,7%)


Dnes budou v USA zveřejněna tato makroekonomická data: objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za květen oček. -1,4% a bez dopravních zařízení +1,0%, počáteční požadavky v nezaměstnanosti oček. 463 tis. a pokračující požadavky 4550 tis.


Na komoditních trzích stojí ropa Light Sweet 75,86 USD za barel a zlato má cenu 1231,60 USD za trojskou unci. Na forexu se cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,2284.
Asijské trhy vypadají takto: Nikkei +0,05%, HangSeng -0,65% a Shanghai Comp. -0,12%.


J.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE