Makro: Čína stanovila silnější kurz juanu před G20

25.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Čínská centrální banka v pátek stanovila silnější směnný kurz juanu před víkendovou schůzkou hlav států G20 v Kanadě a signalizuje, že opouští fixní...

...kurz vůči dolaru, zavedený v červenci 2008. Lidová banka Číny dnes stanovila referenční kurz na CNY 6,7896 za dolar, o 0,3% silnější oproti CNY 6,8100 za dolar ve čtvrtek. Bala to nejvyšší hladina od revalvace v července 2005. Peking ustupuje tlaku USA a EU aby uvolnil uměle podhodnocený devizový kurz, přispíval k rychlejšímu hospodářskému oživení a rovnováze globálního obchodu.

Čína o víkendu oznámila, že umožní větší flexibilitu devizového kurzu juanu a je prý připravena prolomit 23- měsíců trvající fixaci na dolar, který zavedla v reakci na globální finanční krizi. Čínská centrální banka však vyloučila jednorázovou revalvaci měny a ochladila tak optimistická očekávání. Vstřícné kroky jsou vnímány ve světě velmi pozitivně. EU a USA nešetřily tento týden chválou, analytici odhadují postupné zpevnění čínské měny během letošního roku.

Klíčovými body jednání G20 v Kanadě budou regulace finančního sektoru, konsolidace veřejných rozpočtů i dlouhodobá rovnováha globální ekonomiky. Americký prezident Barack Obama před sobotní schůzkou s čínským vůdcem Hu Jintao poznamenal, že uměle podhodnocený juan dává čínským exportérům nekalou obchodní výhodu. Senát Spojených Států dokonce navrhuje legislativní opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE