Makro: Čínská měna je stále podhodnocena, MMF

29.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Čínský juan je stále podhodnocen navzdory slibům centrální banky, že umožní větší flexibilitu devizového kurzu, uvedl generální ředitel Mezinárodního...

...měnového fondu. Dominique Strauss-Kahn varoval, že i významná revalvace juanu nedokáže korigovat nerovnováhy které škodí globální ekonomice.

Peking od poslední revalvace juanu vůči dolaru v pololetí 2005 doposud neprovedl žádnou změnu. Tento měsíc před sumitem G20 přislíbil, že opustí fixní kurz zavedený v červenci 2008 v době finanční krize. People Bank of China současně vyloučila dramatické pohyby.

Jedním z bodů jednání G20 na sumitu v Torontu byla výzva k větší pružnosti devizového kurzu některých rozvojových zemí. Americký prezident Barack Obama v Torontu naléhal, aby Čína začala konečně plnit své sliby a přispěla ke globálnímu oživení. Uměle pododnocený juan stále dává tamním exportérům nekalou výhodu.

Šéf MMF stále věří, že Peking předhodnotí vlastní domácí strategii a podpoří domácí spotřebu namísto vývozu. Strauss-Kahn dodal, že “i velmi silná revalvace nevyřeší všechny nerovnováhy světové ekonomiky. Přehodnocení renminbi jde správným směrem, stále o to usilujeme, existuje ale spousta jiných zdrojů nerovnováh, které nelze takto řešit.“

Podle některých analytiků je juan vůči dolaru podhodnocen až o desítky procent. Podle MMF je proto příliš brzy na to, aby se juan stal součástí rezervní měny SDR. “Čím dříve, tím lépe, protože jak čas plyne, je stále více a více důvodů, aby v koši zvláštních práv čerpání (SDR) byly zahrnuty i jiné měny,“ dodal Strauss-Kahn jehož poznámky zazněly před konferencí MMF v jihokorejském Daejeon.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE