Forex: Euro je od začátku týdne pod tlakem výprodejů

29.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Euro včera bylo prakticky celý den pod vlivem výprodejů. Vůči dolaru oslabilo o více než 0,7% a během dnešní asijské seance v poklesech pokračuje....

...Pravděpodobně na hlavní měnový pár EUR/USD má vliv i kurz eura proti švýcarskému franku. Ten po oznámení Švýcarské centrální banky, že již nebude pokračovat v intervencích, výrazně posiluje. Investoři ho povařují za zajímavou alternativu vůči euru. Podobně je tomu i ve vztahu s japonským jenem. Nárůst volatility v posledních dnech, měřeno indexem VIX, může znamenat averzi investorů vůči rizikovým měnám a přesun jejich prostředků do bezpečnějších měn jako je americký dolar, japonský jen a stále častěji zmíněný švýcarský frank. Některé světové finanční domy odhadují, že červnová korekce předchozích ztrát eura je již u konce a nastává další vlna poklesů.

Evropská komise včera informovala o podrobnostech výpočtů zátěžových testů. Jako jeden z možných scénářů, který by měl vliv na bilance evropských bank, bude kalkulace i případného státního bankrotu některého státu. Tento fakt by mohl dát mnohem lepší obraz o kapitálové vybavenosti evropského bankovního sektoru. Včerejší data peněžní zásoby v eurozóně investory nikterak nepřekvapila, ale zároveň nenaznačují nic pozitivního. Meziroční pokles květnové peněžní zásoby o 0,2% značí stále slabou úvěrovou aktivitu bank eurozóny. Takto slabá čísla rychlý ekonomický růst nezajistí. Zároveň snahy o úsporná opatření evropských vlád nedávají brzké vyhlídky pro rychlou ekonomickou obnovu eurozóny. Z tohoto pohledu je v současnosti na tom americká ekonomika lépe a je velice pravděpodobné, že se to bude projevovat i na kurzu dolaru. Náladu amerických spotřebitelů dnes prověří data červnové Conference Board, zveřejňované v 16:00.

Autor: Vladimír Holovka (vladimir.holovka@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE