Forex: Zaostřeno na FX

02.07.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší dění na FX mohlo řadě obchodníků zamotat hlavu. Byli jsme totiž svědky zajímavého jevu, kdy přes veškeré negativní zprávy, které včera z...

...Evropy i z USA přišly, začala prudce posilovat evropská měna, která na páru s dolarem rostla o více než dvě procenta až nad hranici 1,25 EUR/USD. Euro rostlo bez ohledu na ne zrovna příznivé výsledky dalšího – tentokrát šestidenního – tendru ECB, či rozhodnutí ratingové agentury Moody’s, která den po varování, že by Španělsku mohla snížit rating až o dva stupně, snížila rating hned pěti španělským regionům. Mimořádně slabé přitom byly také výsledky z USA, kde skončily hluboko pod očekáváním jak čísla z pracovního trhu, tak údaje z trhu s bydlením a společně s nimi i index aktivity výrobního sektoru (ISM). Situace v Evropě tak zůstává nadále velmi špatná, americká ekonomika zpomaluje a akciové indexy opět ztrácí. Z jakého důvodu tedy evropská měna posilovala?

Domníváme se, že se včerejším růstem mají co dočinění dva faktory. Prvním je pokles spekulací na to, že by Fed mohl v blízké době začít zvyšovat sazby. Naopak, pokud se bude situace v americké ekonomice i nadále zhoršovat, nelze vyloučit, že by přispěchal s dalším kvantitativním uvolňováním. Jakékoli zhoršení ekonomické situace v USA ale bude mít za následek umocnění problémů eurozóny. Druhým faktorem – včera zřejmě dominantním – pak byla skutečnost, že ve čtvrtek pozbyl platnosti roční tendr, ve kterém ECB minulý rok půjčila komerčním bankám 442 mld. EUR. Tyto finanční prostředky včera banky musely po roce vrátit, což zřejmě zapříčinilo růst poptávky po eurové likviditě a tedy růst evropské měny. Odpovídala by tomu i skutečnost, že evropská měna rostla v podstatě nepřetržitě od deváté hodiny ranní do páté hodiny večerní, tedy v čase mezi otevřením a uzavřením evropských trhů. Pokud se nepleteme, růst eura nemusí mít příliš pevné základy a při prvních náznacích dalších problémů by evropská měna o podstatnou část svých zisků mohla začít opět přicházet.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE