Co týden dal?

02.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Byly schváleny dividendy, jmenován nový člen bankovní rady ČNB, uživatelům datových schránek povoleno posílání zpráv bez omezení. Více v pravidelném souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ceny domů a bytů v USA se v dubnu meziměsíčně poprvé za sedm měsíců zvýšily. Trh bydlení podpořily vládní daňové pobídky. Analytici však upozorňují, že známky trvalého oživení trh stále nevykazuje.
  • Evropská komise chce, aby členské státy Evropské unie sladily školní prázdniny. Novinářům to řekl eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani. Podle něj nemá být koordinace prázdnin mezi zeměmi povinná, ale výrazně by prodloužila turistickou sezónu, navýšila počet turistů, a tím i podpořila ekonomiku.
  • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v květnu zůstala na dubnových deseti procentech. V celé Evropské unii podle zprávy Evropského statistického úřadu činila v květnu 9,6 procenta, tedy stejně jako v dubnu.
  • Výrobní ceny v eurozóně v květnu proti dubnu vzrostly o 0,3 procenta, v celé Evropské unii se zvýšily o 0,2 procenta. V dubnu meziměsíční růst v unijních státech platících eurem dosahoval podle zprávy Evropského statistického úřadu (Eurostat) jednoho procenta, zatímco v EU 0,8 procenta.
  • Rusko a Bělorusko podepsaly smlouvu o tranzitu zemního plynu. Odstranily tak poslední spor, který koncem června přechodně narušil přepravu ruského plynu přes běloruské území dál do Evropy. Nová smlouva upravuje poplatkovou politiku a vymezuje, jaké částky bude Rusko za tranzit plynu hradit.
  • Čínská ekonomika loni vzrostla o 9,1 procenta, nikoli o 8,7 procenta, jak se dosud uvádělo. Oznámil to tamní statistický úřad, který zveřejnil revizi původních dat. Zpřesněná data potvrdila, že Čína je mezi velkými ekonomikami jedinou zemí, která i loni silně rostla.
  • Americký internetový gigant Google koupí za 700 milionů dolarů (asi 14,4 miliardy Kč) v hotovosti ITA Software, jednoho z klíčových internetových dodavatelů softwaru pro informace o letecké přepravě. Programy ITA Software pomáhají lidem najít na internetu informace o odletech a cenách letenek.  

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Vláda schválila ministerstvu dopravy nákup materiálu na výrobu nalepovacích dálničních známek. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy Gustav Slamečka. Ministerstvo pod jeho vedením nepočítá s nákupem elektronických vinět, které mají podle platného zákona řidiči osobních vozů používat místo samolepek od ledna.
  • Valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ na návrh představenstva schválila z loňského zisku výplatu dividend v celkové výši 28,5 miliardy korun. Zhruba 70 procent hlasovacích práv v ČEZ kontroluje stát, který tak získá skoro 20 miliard korun.
  • Prezident republiky Václav Klaus jmenoval novým členem bankovní rady hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka (67). Zároveň jmenoval současného člena bankovní rady Vladimíra Tomšíka (36) viceguvernérem ČNB.
  • Zahraniční dluh České republiky se v prvním letošním čtvrtletí snížil o 36,8 miliardy korun na 1,55 bilionu korun, a představoval tak 42,9 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se dluh snížil o 2,2 miliardy korun, uvedla Česká národní banka. Na konci minulého roku zahraniční dluh činil 1,59 bilionu korun a jeho podíl na HDP byl 43,8 procenta.
  • Podíl úvěrů v selhání na celkovém objemu půjček vzrostl v květnu o jednu setinu procentního bodu na 5,81 procenta. Na konci loňského roku to bylo 5,2 procenta, o rok dříve činil podíl špatných úvěrů jen necelých 3,2 procenta. Nadále se zhoršuje kvalita úvěrů domácnostem, u firemních půjček se v květnu poprvé po dvou letech zlepšila.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí překročily bilion korun. Během května se proti konci dubna zvýšily o 6,12 miliardy korun na 1,004 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 81,15 miliardy korun.
  • V červnu bylo v ČR vyhlášeno 161 firemních bankrotů, což je o 40 bankrotů více než v květnu. Červnový vývoj tak nenavázal na meziměsíční pokles počtu vyhlášených bankrotů v květnu a v březnu. Počet firemních bankrotů se v červnu v meziročním srovnání zvýšil o více než třetinu. 
  • Plénum Ústavního soudu s platností od dubna příštího roku zrušilo část insolvenčního zákona, která bránila věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když byly podle jejich názoru neoprávněné.
  • Uživatelé datových schránek mohou nově posílat datové zprávy bez omezení, tedy i soukromou korespondenci. Dosud Česká pošta, provozovatel systému, umožňovala pouze posílání úředních sdělení a faktur.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. I tak je to ovšem nejhorší červnový výsledek za posledních deset let. Ke snížení deficitu pomohl mimo jiné vyšší příjem na daních z příjmu právnických osob. Loni ke konci června státní rozpočet vykázal deficit 68,3 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Dvě Eura, dvě Eurozóny

Budou se chudší evropské regióny vyrovnávat s bohatšími, nebo se Evropa naopak rozdělí na bohaté centrum a chudé periférie? Jaký je váš názor?

                                                   

Anketa

Myslíte si, že se nové vládě podaří prosadit reformy, které by vedly ke snížení schodku státního rozpočtu?

  • Ano, myslím, že tato vláda bude schopná uskutečnit potřebné reformy - 17 %
  • Ano, ale ne všechny - 61 %
  • Ne, podaří se jí uskutečnit jen zlomek toho co je nezbytné - 9 %
  • Ne, nemyslím, že by se něco změnilo - 13 %

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU