Souhrn dění z kapitálového trhu: prázdniny začaly na burze propadem

02.07.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Obchodování na burze RM-SYSTÉM bylo v uplynulém týdnu ovlivněno odstávkou Střediska cenných papírů, jehož služby by měl od příštího týdne převzít Centrální depozitář cenných papírů. Proto se obchodovalo pouze se zahraničními tituly, které jsou vypořádány

Valná hromada ČEZu schválila dividendu

Příští týden lze při zahájení obchodování očekávat vyrovnání kurzů akcií na burze RM-SYSTÉM a na pražské burze. To se týká zvláště akcií ČEZu, které na pražské burze již prodělaly „technickou korekci" o čistou výši dividendy.
Valná hromada schválila 29. června navrženou dividendu ve výši 53 Kč z jedné akcie se splatností 2. srpna. Rozhodnuto bylo rovněž o vyšším vlivu státu na rozhodování o strategických zakázkách.

Světové burzy propadly nejníže od října 2009

Akcie minulý týden tížil prodejní tlak. Důvodem bylo několik špatných zpráv, které u investorů zvýšily obavy z druhého propadu ekonomiky po stažení státních subvencí. Burzy během čtvrtka dokonce poklesly na mnohaměsíční minima a až páteční dobrá zpráva o poklesu nezaměstnanosti v USA na 9,5 % alespoň na čas otupila prodejní tlaky a útěk od rizikovějších investičních nástrojů.
Svět ekonomů je aktuálně rozdělen na dva tábory. Jedni tvrdí, že stahování vládní podpory ekonomikám je příliš rychlé a je lepší ještě vyčkat i za cenu dalšího zadlužování. Druzí, zvláště evropští odborníci jsou názoru, že ten správný čas na exit již nastal a je třeba se zaměřit na rostoucí vládní dluhy. Pohled Evropy je pochopitelný, protože euro není aktuálně příliš stabilní měnou a situaci nenahrává ani politická a fiskální nejednotnost EU.

CME propadá spolu s očekávaným poklesem výdajů na reklamu

Mezi tituly, které nejvíce oslabily, patřila CETV. Akcie této mediální skupiny, provozovatele tuzemské televize Nova, oslabily o 7,6 %.
Společnost CME v týdnu vydala zprávu, podle které očekává, že výdaje na reklamu klesnou více, než se očekávalo. Hospodářský výsledek bude tak horší, než společnost dříve prezentovala.
Kurz akcie se na burze RM-SYSTÉM během čtvrtka propadl dokonce až na 405 Kč, když ještě v pondělí se titul obchodoval nad hranicí 460 Kč za akcii. Páteční růst ztrátu částečně smazal a kurz akcie vyšplhal až k 425 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE