Akciové trhy v červnu znehodnotily s výjimkou německého indexu DAX

09.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Červen roku 2010 se pro riziková aktiva vyvíjel smíšeně, neboť znehodnotily akciové trhy s výjimkou německého indexu DAX, na druhé straně zhodnotily vybrané komodity jako ropa a zlato.

Za poklesem na akciových trzích (vyjma zmíněného indexu DAX) lze spatřovat známky hospodářského zpomalení v USA, které jsou patrné zejména v poklesu aktivity na realitním trhu. I údaje na americkém trhu práce začaly vykazovat nižší hodnoty, než očekávali analytici, kteří museli přistoupit ke snížení odhadů růstu americké ekonomiky ve čtvrtém kvartálu na 2,8 %.

Určitou vzpruhou pro akciové a zejména dluhopisové trhy bylo rozhodnutí ECB (Evropské centrální banky) pro odkup státních dluhopisů zemí eurozóny, které se nacházejí v dluhové krizi a o jejichž dluhopisy je momentálně na trhu nízký zájem.

Maďarský akciový index BUX si v květnu odepsal 4,76 %, pražská burza měřená indexem PX znehodnotila o 6,19 % a polský index WIG znehodnotil o 5,15 %. Německý index DAX si za sledované období připsal nepatrných 0,02 %, širší evropský index DJ STOXX 600 si odepsal 0,67 % a v neposlední řadě americký akciový index S&P 500 poklesl o hlubokých 5,39 %.


Komodity


Cena ropy v červnu vzrostla zejména z důvodu spekulace o možném omezení těžby ropy v Mexickém zálivu spjatém s blížící se hurikánovou sezónou, která může poškodit infrastrukturu potřebnou pro těžbu ropy. Cena ropy v červnu zhodnotila o 2,24 % na 75,63 USD za barel. Přestože měnový pár euro/dolar zůstal v červnu stabilní, cena zlata se zvýšila o 2,07 % na 1241,65 USD za trojskou unci, a to zejména z důvodu poklesu akciových trhů, neboť investoři využívali investici do zlata i jako zajištění proti propadu akciových trhů.

Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za červen 2010

31.5.2010 30.6.2010  Relativní změna
PX 1176,8 1103,9 -6,19%
WIG 41530,1 39392,5 -5,15%
BUX  22103,4 21050,4 -4,76%
DAX 5964,33  5965,52   0,02%
S&P 500 1089,41   1030,71   -5,39%
DJ STOXX 600  244,97   243,32    -0,67%
Ropa WTI 73,97   75,63  2,24%
Zlato spot 1216,45  1241,65  2,07%

Zdroj: Bloomberg


Vyspělé trhy


Americký širší index S&P 500 za sledované období silně poklesl, což bylo způsobeno zejména rapidním propadem realitního trhu z důvodu ukončení daňových stimulů v dubnu. Horší zprávy přicházely ovšem i z amerického trhu práce, kde odhady analytiků byly nastaveny na příliš dynamický růst zaměstnanosti. V neposlední řadě je patrný i mírný pokles amerických předstihových ukazatelů a pokles aktivity v průmyslu. Evropské akciové trhy negativně reagovaly na oznámení maďarských politiků, že Maďarsko je na “řecké cestě“, naštěstí bylo toto tvrzení po tvrdé reakci finančních trhů zmírněno.

Na rozdíl od USA zprávy z Evropy byly ve většině případů v souladu s očekáváním analytiků, navíc ECB se snaží držet dlouhodobé úrokové sazby na nízkých úrovních tím, že nakupuje státní dluhopisy problémových zemí eurozóny. V současné době se zraky investorů obrací ke Španělsku, které musí financovat vysoké schodky státních rozpočtů emisemi dluhopisů, o které je ovšem nižší zájem - a financování se tak prodražuje. Navíc  agentura Moody´s začala zvažovat snížení hodnocení ratingu této země.


Český trh


Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl 30,9 mld. Kč, což představuje podstatně nižší objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v červnu letošního roku odepsala 6,19 %, což bylo způsobeno nárůstem averze investorů, kteří se obávají ekonomického zpomalení v USA v druhé polovině letošního roku a v roce 2011. Stejně jako v květnu i v červnu si nejvíce odepsaly akcie cyklických společností, na druhé straně defenzivní akciové tituly ztratily relativně málo.

  • Energetická firma ČEZ se bude účastnit výběrového řízení na privatizaci polské energetické firmy Energa. O privatizaci 83% podílu se uchází celkem 8 firem, včetně polské PGE nebo nejbohatšího polského občana Jana Kulczyka. ČEZ začal kromě elektrické energie nabízet domácnostem i plyn. Pro velkoodběratele ČEZ dodávky plynu zahájil již v minulosti. ČEZ zahájil akviziční kampaň, v rámci níž chce přilákat zákazníky konkurence na nižší ceny. Analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu pro akcie ČEZu na 930 Kč z původních 920 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „equalweight“. Podle zprávy Energetického regulačního úřadu v dubnu došlo k meziročnímu růstu spotřeby elektrické energie o 9,2 % na 4,7 TWh. U maloodběratelů bylo dosaženo růstu o 7 %, u velkoodběratelů byla spotřeba meziročně vyšší o 10,8 %. Podle informací energetické společnosti se dva týdny po zahájení oficiální nabídky plynu pro domácnosti podařilo získat již 5,5 tis. nových zákazníků. Společnost ČEZ si v červnu letošního roku odepsala 3,28 %.
  • Švýcarská UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Erste Bank na „koupit“ z původního „neutral“. Cílová cena byla ponechána na 34 EUR. Podle zátěžových testů, které provedla rakouská centrální banka, mohou tamní banky v případě nejhoršího scénáře odepsat dalších 15 mld. EUR. V případě základního scénáře by mělo dojít k odpisu aktiv v hodnotě 8 mld.  EUR. V loňském roce odepsaly rakouské banky 10 mld. EUR a jednalo by se tak o pokles. Aktuální prognóza je mírně optimističtější než předchozí odhad z prosince, který počítal při nejhorším scénáři až s 20 mld. EUR, při základním  scénáři s 10 mld. EUR. Akcie Erste Bank poklesly v červnu o 11,45 %.
    Komerční banka získala vyšší doporučení od JPMorgan z „underweight“ na „neutral“. Cílová cena byla zvýšena z 4000 Kč na 4200 Kč. ING zvýšila doporučení pro akcie Komerční banky na „koupit“ z původních „držet“. Cílová cena byla posunuta na 4300 Kč z původních 4100 Kč. ING očekává rychlejší pokles nákladů rizika než u konkurenčních ústavů. Akcie Komerční banka si za zmíněné období odepsaly 7,28 %.
  • Goldman Sachs snížil dvanáctiměsíční cílovou cenu pro akcie telekomunikační firmy Telefónica O2 na 340 Kč z  původních 370 Kč. Goldman potvrdil své předchozí doporučení na stupni „prodat“. UniCredit snižuje cílovou cenu pro Telefóniku O2 z původních 485 Kč na 445 Kč. Telefónica O2 obdržela doporučení „držet“. Akcie Telefónica O2 si v červnu připsaly nepatrných 0,15 %.
  • V rozhovoru pro agenturu Bloomberg se generální ředitel Mike Salomon vyjádřil o možných „synergiích“ plynoucích ze spojení s firmou Ferrexpo. O propojení firem se již jednalo dříve, záměr se však nerealizoval a 25% podíl Ferexxpa nakonec získala přímo společnost BXR Group (původně RPG Industries), která je zároveň majoritním akcionářem NWR. Podle představitelů IR z firmy Ferexxpo aktuálně žádné rozhovory o sloučení neprobíhají. Komerční banka považuje akcie NWR za titul s jedním z největších potenciálů na naší burze a zařadila je mezi „top picks“. Cílová cena z jejich strany byla ponechána na 320 s doporučením „koupit“. Společnost NWR dokončila transakci prodeje své dceřiné firmy NWR Energy do rukou Dalkia ČR. Prodejní cena dosáhla částky zhruba 131 mil. EUR v hotovosti a byla mírně navýšena z původní ceny 122 mil. EUR. Navýšení reflektuje předchozí dohodu o vlivu celkové konsolidované EDITDA za rok 2009. Na základě dlouhodobé smlouvy bude NWR Energy nadále poskytovat svoje služby společnosti OKD. Podle informací ČTK, které byly potvrzeny ze strany tiskové mluvčí ArcelorMittal Ostrava, nebude firma Evraz Vítkovice odebírat v červenci od Arceloru surové železo. Arcelor je druhým největším odběratelem koksovatelného uhlí od NWR a výpadek v produkci Arceloru by tak mohl mít negativní dopad na odběr uhlí. Ratingová agentura S&P revidovala výhled pro společnost NWR na „stabilní“ z původního „negativní“. Dlouhodobý rating byl potvrzen na stupni „BB-". Akcie NWR snížily svoji hodnotu v červnu 2010 o 7,08 %.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za červen 2010

fio_cerven.jpg

 

  • Erste Bank zvýšila doporučení pro akcie mediální společnost CME na „koupit“ z předchozího „redukovat“. Cílová cena byla zvýšena na 33 USD z původních 27 USD. Analytici ze společnosti Thomas Weisel snížili cílovou cenu pro akcie mediální společnosti na 19 USD z původních 30 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „marketweight“. Akcie mediální společnosti znehodnotily za sledované období o robustních 20,53 %.
  • Záchranný plán developerské společnosti Orco, který byl odsouhlasen pařížským soudem a na jehož základě došlo ke zrušení ochrany před věřiteli, se nadále nelíbí části držitelů dluhopisů. Právní zástupce skupiny držitelů dluhopisů podal proti květnovému rozhodnutí soudu námitku. Podle vyjádření představitelů Orca zůstává do vyřešení námitky platné původní rozhodnutí a námitka nemá odkladný účinek na původní rozhodnutí. Akcie developerské společnosti Orco se staly největším propadlíkem na BCPP v červnu 2010, neboť si ze své hodnoty odepsaly 21,5 %.
  • Prodejce ojetých automobilů AAA Auto vykázal čistý zisk z pokračujících činností ve výši 0,9 mil EUR, což je meziroční nárůst o 26 %. Celkové tržby vzrostly mírně na 39,2 mil. EUR. Konsolidovaný výsledek včetně ztráty z ukončených provozů dosáhl ztráty ve výši 0,49 mil. EUR. Firma se nadále zaměřuje převážně na rozvoj aktivit v ČR a na Slovensku. Na valné hromadě společnosti se diskutovala možnost expanze na nový zahraniční trh, případně návrat na některý z bývalých zahraničních trhů ještě v tomto roce. Žádné finální rozhodnutí k tomuto záměru managementu však nebylo zatím učiněno. V rámci valné hromady došlo k opakovanému schválení zpětného odkupu vlastních akcií až do výše 10 % základního kapitálu. Prodejce ojetých automobilů zaznamenal v květnu největší prodeje za poslední rok, když se v květnu prodalo 3700 vozů. Zlepšení v prodejích bylo vidět i v prvních týdnech v červnu, když ve třetím červnovém týdnu došlo k prodeji 702 vozů, což je nejvyšší týdenní hodnota od začátku roku. Akcie AAA Auto poklesly za sledované období o 3,01 %.
  • Valná hromada společnosti Unipetrol rozhodla o rozdělení zisku z roku 2009. Část zisku byla převedena do povinného rezervního fondu, část do nerozděleného zisku z minulých let. Dividendy vypláceny nebudou. Akcie Unipetrolu poklesly v červnu o 3,42 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE