Situace na US akciových trzích ze dne 13.07.10

14.07.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


Akciové trhy v USA v úterý pokračovaly v růstu a zaznamenaly tak již šestý ziskový den v řadě. Hlavní akciové indexy vzrostly velmi...

...výrazně. Impulsem pro nakupování akcií byl mimo jiné i relativně úspěšný start výsledkové sezóny, když report společnosti Alcoa předčil očekávání investorů. Blue Chips index Dow Jones posílil o 1,44% na 10,363.02 bodů, širší index S&P 500 vzrostl o 1,54% na 1,095.34 bodů a technologický Nasdaq Composite se zvýšil o 1,99% na 2,242.03 bodů.

Akcie zaznamenaly velmi solidní zhodnocení a rostly již šestý den v řadě. Zisková šňůra je nejdelší od dubna tohoto roku. V těchto šesti dnech si akcie připisují již zisk 7,2%. Hlavní akciové indexy však od začátku roku stále ještě ztrácejí 1,6%. Index S&P 500 navíc nedokázal uzavřít nad 50 denním klouzavým průměrem. Trhy se velmi dobře vyrovnaly se zprávou, že ratingová agentura Moody`s snížila dluhový rating Portugalska z Aa2 na A1. Moody`s ve svém reportu dále upozornil, že dluh země se může vyšplhat až na 90% HDP, což může způsobit problematický růst ve střednědobém horizontu.


Nákupní nálada byla podpořena slušnými výsledky firem Alcoa (AA) a CSX (CSX), které naznačují, že výsledková sezóna by nemusela investory zklamat. Report AA investory mile překvapil. Zisk hliníkové firmy vzrostl na 136 mil. USD, resp. 13 centů na akcii a příjmy se zvýšily na 5,19 mld. USD. Analytici očekávali zisk 12 centů na akcii a tržby na úrovni 5,05 mld. USD. Příjmy byly podpořeny zejména silnějšími prodeji v rámci automobilového a leteckého průmyslu. Akcie AA po bezprostřední velmi pozitivní reakci část zisků odevzdaly a nakonec uzavíraly jen v 1,1% zisku.


Po uzavření včerejšího trhu se investoři dočkali bedlivě sledovaného reportu společnosti Intel (INTC). Producent čipů ve druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 51 centů na akcii (2,89 miliardy dolarů), zatímco o rok dříve měl ztrátu 7 centů na akcii (398 milionů USD). Výsledek vysoko překonal odhady analytiků na úrovni 43 centů na akcii a patří k nejlepším za posledních zhruba deset let. Tržby se vyšplhaly na 10,77 miliardy dolarů a také byly lepší, než očekávání 10,25 miliardy dolarů. Hrubá marže se meziročně zvýšila o 67 procent vs. oček. 64 procent. Po zveřejnění výsledků se kurz v poobchodní fázi vydal prudce vzhůru a cena vzrostla o více než sedm procent na 22,49 USD. Překvapivě dobrý report čipového giganta pravděpodobně velmi pozitivně ovlivní dnešní obchodování, čemuž již nasvědčují i solidní plusové hodnoty amerických futures. Investory svými výsledky potěšila i společnost Expeditors International of Washington (EXPD). Akcie firmy na lepší než očekávaný report reagovaly na aftermarketu posilováním o zhruba 7%. Zklamání naopak přinesly výsledky firmy Yum! Brands (YUM).


V průběhu úterního obchodování se nejvíce dařilo sektorům základních materiálů a financí. Morgan Stanley (MS) posílil o 4.5% a společnost SunTrust Banks (STI) vzrostla o 4%. Cena ropy vzrostla o 2,20 USD na 77,15 USD za barel a zlato přidalo 14,80 USD na 1213,50 USD za trojskou unci. Dolar vůči Euru pokračoval v oslabování. Slabší dolar do určité míry podpořil dobrý výsledek společností Caterpillar (CAT) a General Electric (GE). Společnost Chevron (CVX) oznámila, že vyšší zisky z rafinérských operací a silnější dolar by měly dopomoci k rychlejšímu tempu růstu celkového zisku ve 2Q. Akcie reagovaly růstem o 1,88%.


Dnes budou v USA zveřejněna tato makroekonomická data: MBA Mortgage Applications, Import Price Index za červen oček. meziměsíčně -0,4% a meziročně +5,3%, Retail Sales za červen oček. -0,3% a bez aut -0,1%, Bussines inventories za květen oček. +0,2%, zásoby ropy, FOMC Minutes.


Na komoditních trzích stojí ropa Light Sweet 77,12 USD za barel a zlato má cenu 1213,40 USD za trojskou unci. Na forexu se cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,2712.
Asijské trhy vypadají takto: Nikkei +2,71%, HangSeng +0,65% a Shanghai Comp. +0,82%.


J.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE