U fondů stále jen přesuny

20.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Celkový odliv peněz z fondů pokračuje, ale jde o prakticky nepatrné sumy. Zato uvnitř statistiky se to dlouhodobě vaří: z peněžního trhu se stále odpařují, zato pěkně kondenzují jak v dluhopisových, tak i v akciových fondech.

Podobně i v minulém týdnu celkově odešlo jen 20 milionů korun, zatímco přesunů se zúčastnilo 150 milionů: dluhopisové fondy získaly 60 a akciové přes 50 milionů korun.


Náladu na trzích demonstroval minulý týden


Jak vypadá celková nálada na trzích, předvedl uplynulý týden přímo ilustrativně. Zatímco pozitivní začátek se vezl na vlně optimistického startu výsledkové sezóny, závěr týdne utnul sentiment jak sekerou. A co se během týdne nastřádalo, v jeho konci se vypařilo jak pára nad hrncem. A protože Wall Street ošklivě o 2,5 až 3 % klesla i v pátek, nebude Evropa nijak nadšená.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (28. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 127
dluhopisové 77
smíšené - 5
akciové 58
zajištěné - 22
Celkem - 19


Výsledky příliš nenadchly


Nenadchly totiž výsledky Bank of America ani Citigroup, což investoři ocenili razantními výprodeji (akcie BAC propadly -9 % a Citigroup -6 %). Ztrátové byly ale i technologie, např. Intel -2,3 %. Nedařilo se ani komoditám (ropa -1 %) či zlatu (-1,3 %). Projevily se negativně obavy ze zpomalení ekonomiky jak v USA, tak v Číně. I spotřebitelská data v USA naznačují ochládání růstu.

Jak upozorňuje Pavel Hadroušek z Fio banky, index růstových předstihových ukazatelů ECRI poklesl až na -9,8 – což dle historie značí, že jsme v USA krůček od další recese. Jediná naděje tkví v tom, že nejde o „překlopení trendu“, ale jen o razantnější vybírání rychlých zisků. Zvyšující se objemy při poklesech, slabost bankovního sektoru a reakce investorů na výsledky firem by spíše podporovaly negativní tezi.


Letní rally u konce s dechem


Jestliže to tedy v Praze vypadalo ještě ve středu na 5% týdenní růst, do čtvrtka index zaznamenal totální bezvětří a pak už začala pracovat studená fronta. Letní rally je podle mnohých u konce s dechem.

Jak se budou i nadále chovat naši investoři, nemusíme ani příliš věštit. Žádné nadšení = žádné peníze. Nejvýš něco vyzvednout. A podle náznaků vládou navrhovaných drsných řezů mnozí ani nebudou mít na to, aby něco ušetřili, natož uspořili.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (28. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE